Josephine Baker prva žena crnkinja ovjekovječena u pariškom Panteonu

- Advertisement -

Josephine Baker, francusko-američka plesačica, pjevačica i glumica koja je Francusku opčinila svojim nastupima koji ismijavaju kolonijalizam, a kasnije se priključila francuskom pokretu otpora, postat će u utorak prva žena crnkinja ovjekovječena u pariškom mauzoleju u Panteonu.

Baker će biti tek šesta žena među nacionalnim velikanima u francuskoj historiji koji su našli svoje mjesto u hramu na lijevoj obali rijeke Seine.

Josephine će biti i prva estradna ličnost počašćena simboličnim mjestom u tom memorijalnom hramu, konačnom počivalištu niza velikana iz svijeta politike, kulture i nauke među kojima su Victor Hugo, Emile Zola i Marie Curie.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u augustu ove godine konačno je odobrio zahtjev za njeno “uvođenje” u Panteon jer je ona ,,bila žena koja je rođena kao crnkinja i Amerikanka u vaoma zatvorenom, rasističkom društvu… koja je tokom svog života postala inkarnacija prosvjetiteljskih vrijednosti Francuske Republike”, rečeno je iz Ureda francuskog predsjednika.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

Rođena kao Freda Josephine McDonald u ekstremnom siromaštvu u Missouriju 1906., Baker je napustila školu kada joj je bilo samo 13 godina.

Poput mnogih crnačkih američkih umjetnika u to doba, preselila se u Francusku da izbjegne rasnu segregaciju.

Kad je izbio Drugi svjetski rat, priključila se francuskom Pokretu otpora protiv nacističke Njemačke, postavši poručnica ženskog pomoćnog korpusa francuskog ratnog zrakoplovstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća u Banjoj Luci: Vozilo završilo na krovu

Kao špijunka francuskog ratnog vođe u egzilu, generala Charlesa de Gaullea, iskoristila je svoje vještine i kontakte za dobijanje informacija o planovima italijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija.

Umrla je 1975. godine u dobi od 68 godina od krvarenja u mozgu, nekoliko dana nakon što je kabaretskim hitom proslavljeno pola stoljeća njenog rada u teatru.

Sedamdeset pet muškaraca i samo pet žena ima svoje posljednje počivalište u pariškom Panteonu. Decenijama nakon njene smrti, Baker će postati šesta.

Njeni posmrtni ostaci biće ponovo pokopani danas u jednosatnoj ceremoniji kojoj će prisustvovati njena rodbina i francuski predsjednik Emanuel Macon.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

U Lukavcu se sinoć dogodio tragičan slučaj u kojem...

(VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

U večernjim satima u Sarajevu je došlo do požara. Pripadnici...

Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava...

Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Građani Sarajeva u naselju Alipašino Polje su se požalili...