‘Jumping Clay’ nudi inovativni pristup za razvoj kreativnosti djece

- Advertisement -

Kada je projekt “Jumping Clay” pokrenut u Sarajevu, niko nije ni slutio da će radionice s glinom tako brzo postati popularne među djecom i mladim. Danas edukacijski modeli i radionice koje oni promovišu bude interes brojnih udruženja, ali i privatnog sektora širom zemlje.

– Radimo na kreativnim radionicama modeliranja sa djecom starijom od tri godine. Želimo zapravo predstaviti alternativu postojećim igraonicama, te ponuditi priliku roditeljima da svoje najmlađe stimulišu na kreativni razvoj. Nema ograničenja u kreativnosti kroz igru, samo trebamo novoj generaciji dati priliku da pokuša – poručila je Senka Omerović iz “Jumping Claya” koja koordinira širenje programa.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

Projekat je za manje od godinu dana proširio svoj rad na nekoliko tržnih centara, a vjeruju da će koncept dobiti svoje korisnike i izvan komercijalnih prostora.

– Imali smo priliku sarađivati sa dječijim domovima, Roditeljskom kućom, te smo otvorili i saradnju sa nekoliko vrtića. Glina se opet vratila u modu, te se nadam da ćemo mališane kroz ovo odvojiti od ekrana i mobitela. Oni mogu mnogo više nego što nekad očekujemo od njih – dodala je Omerović.

Drže stalno otvorenim poziv za certifikaciju novih trenera i edukatora na modelu “JumpingClay” kreativnih radionica.

– Želimo otvoriti nova radna mjesta, ponuditi djeci i roditeljima jedan novi pristup, te postepeno raditi na tome da ovaj model postane nešto što će sutra biti dijelom institucionalne podrške kreativnosti, posebno za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Ova ideja je i došla od ljudi koji su se vratili iz bosanskohercegovačke dijaspore, te koji su uspješne primjere realizacije ovakvih aktivnosti već vidjeli u zemljama širom svijeta – pojasnila je Omerović.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

“Jumping Clay” je još jednan primjer investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore, koji se realizuje uz tehničku podršku projekta USAID “Diaspora Invest”, saopćeno je iz tog projekta.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...