Kako proljetno čišćenje može poboljšati vaše raspoloženje

- Advertisement -

Mnogi od nas usredotočeni su na održavanje visokog nivoa čistoće usred panedemije koronavirusa.

No, iako je dodatno čišćenje i pospremanje ključno, korištenje slobodnog vremena kod kuće i proljećno čišćenje tokom izolacije također može biti korisno za naše mentalno zdravlje.

„Tijekom teških vremena poput ovih, velik dio naše tjeskobe dolazi od povećanog nivoa hormona stresa kortizola. No, istraživanja su pokazala da čišćenje – čak i samo 20 minuta – može smanjiti taj nivo“, kaže bihevioralna psihologinja Jo Hemmings.

Ona dodaje da kućanski poslovi, kao što je pranje poda, te pranje auta ili popločanog dijela dvorišta, „troše dovoljno energije i osiguravaju izlaz za negativne emocije, a istovremeno povećavaju endorfin – oslobađajući analgetski učinak i na fizičku i na psihičku bol.“

PROČITAJTE JOŠ:  Četiri škole na Ilidži dobile dojavu o postavljenim bombama

Prema pisanju Cover media, novo istraživanje koje su obavili analitičari iz tvrtke za čišćenje Karcher, pokazalo je da osam od deset Britanaca smatra da čišćenje pozitivno djeluje na njih, a više od trećine ispitanih tvrdi da se zbog čišćenja osjeća manje stresno.

Uz to, više od polovice sudionika obavi godišnje proljetno čišćenje, a oni mlađi od 44 godine posebno brinu o detaljima poput dezinficiranja ručki na vratima, čišćenja kuhinjskih ormarića, pločica, ladica i poliranja srebrnog posuđa.

PROČITAJTE JOŠ:  Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

„U ovom trenutku ljudi se mogu osjećati zbunjeno i zabrinuto, ali vraćanjem neke kontrole nad tim negativnim emocijama i stvaranjem uređenijeg i umirujućeg prostora, osnažujemo sebe kako bismo preuzeli kontrolu“, kaže Hemmings.

„Oslobađanje od nakupljene nečistoće i bakterija iz vašeg doma dubokim čišćenjem čistite vaše fizičko okruženje, ali i vaše psihičko stanje uma. Pospremanje i čišćenje ne samo da smanjuje našu razinu kortizola, već zapravo pridonosi osjećaju općeg blagostanja, a pokazalo se da nas potiče na zdraviji način života – da budemo produktivniji i osjećamo se pozitivnije“, dodaje Hemmings.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...