Najčešći razlozi zbog kojih ne uspijevate smršavjeti

- Advertisement -

Vježbate, hranite se zdravo i pazite na svaku kaloriju, ali skala na vagi i dalje pokazuje isti broj kilograma?

Čak i uz maksimalnu samodisciplinu i puno prethodnog znanja o zdravoj prehrani, gubitak kilograma uvijek je težak zadatak. Postoji nekoliko različitih razloga za neuspješno mršavljenje, a stručnjaci izdvajaju neke najčešće.

Prebrzo ste smanjili unos kalorija

Iako je vrlo važno kontrolirati unos kalorija u svoje tijelo, ne biste ih trebali prebrzo smanjiti. Ako unesete premalo kalorija, vaš metabolizam se može usporiti i možda nećete smršavjeti.

Previše sjedite

Dok sjedite, vaše tijelo lagano gubi sposobnost da sagorijeva višak masnoće. Sjedenje od nekoliko sati bez ustajanja uzrokuje da enzimi lipaza, koji inače pospješuje sagorijevanje masnoća, usporeno djeluju. Istraživanja su pokazala da su osobe koje dugotrajno sjede sklone debljanju u području stomaka i stražnjice. Stoga, ako to želite spriječiti, a obavljate uredski posao, češće ustajanje sa stolice će vam u tome pomoći.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Ne obraćate pažnju na ono što jedete

Često se dogodi da ne obratite pažnju na to što i koliko jedete svaki dan. To je prva prepreka vitkoj figuri koju možete prevladati pišući poseban dnevnik. Stručnjaci tvrde da su najuspješniji pojedinci koji gube kilograme oni koji bilježe sve što pojedu dnevno u svoje dnevnike i na taj način imaju pregled sastava obroka i količine konzumirane hrane.

Pretjerano vježbate

Još jedna pogreška koja je vrlo česta je pretjerano vježbanje. Pretjerivanje neće donijeti rezultate koje očekujete. Snaga i izdržljivost jačaju se postepeno i tijelu treba dopustiti da uđe u fazu u kojoj će izvoditi određene vježbe bez poteškoća. Stoga je pogreška misliti da ćete napornijim vježbanjem brže smršavjeti.

Razna pića ili čajevi za mršavljenje

Za sada ne postoje posebni proizvodi, posebno oni prirodni koji pomažu u gubljenju masnoća. Kilogrami koje izgubite vodom, vraćaju se za nekoliko dana i nevidljivi su očima, tako da se ne radujte vagama koja vam pokazuje manje kilograma samo zato što ste popili veću količinu određenog pića. Da biste uspješno izgubili kilograme, potrebno je kombinirati sve elemente, od dijeta do vježbanja i pića, kako bi tijelo bolje funkcioniralo i tek tada će rezultati biti potpuni.

PROČITAJTE JOŠ:  Federacija BiH bogatija za 296 policajaca

Ne spavate dovoljno

Zbog neuravnoteženog ritma spavanja, ne samo da ćete biti pospani, bez energije i pod stalnim stresom, već ćete i teže mršavjeti. Dobar noćni san osigurava i učinkovito oslobađanje hormona koji utječu na sagorijevanje masti i ubrzavaju gubitak kilograma.

Nestrpljivi ste

Gubitak kilograma zahtijeva vrijeme, nemojte očekivati ​​da ćete za jednu sedmicu izgubiti pet kilograma. Dajte si vremena, uz strogo pridržavanje pravila, naporan rad i puno volje, sigurno ćete uspjeti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...