Life

Kina želi zaštitu Žute rijeke

0

Vrhovno kinesko vodstvo pozvalo je na zajedničke napore na promovisanju ekološke zaštite i kvalitetnog razvoja  Žute rijeke, poznate kao kineska “majka rijeka”, što je od presudnog značaja za podmlađivanje i održivost kineske nacije.

Od osnivanja Narodne Republike Kine prije 70 godina, Komunistička partija Kine (CPC) navela je svoj narod da otvori novo poglavlje u vezi s kontrolom Žute rijeke, a velike su se promjene dogodile u ekonomskom i socijalnom razvoj sliva Žute rijeke i u životima običnih ljudi.

Istovremeno, treba priznati da još uvijek postoje istaknuti problemi u slivu Žute rijeke. Ekološko okruženje je i dalje krhko, a situacija oko zaštite vodnih resursa nije zadovljavajuća, piše kineska novinska agencija Xinhua.

Od devedesetih godina prošlog stoljeća, s poplavama i nakupljanjem mulja, pojavili su se novi izazovi uključujući obustavu protoka, zagađenje vodenih resursa i ekološku degradaciju.

LIFE:  Lufthansa, British Airways, Austrian Airlines i Swiss obustavili letove za Kinu

Da bi se nosila sa tim problemima, Kina je predstavila niz novih ideja o preoblikovanju suživota čovjeka i rijeka, te povećala svoje napore u zaštiti okoliša Žute rijeke. Ovi su potezi dodatno potaknuti unapređenjem riječnog sistema Kine od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine 2012. godine.

Žuta rijeka je kolijevka kineske civilizacije. Tokom više od 3.000 godina, generacije ljudi prosperirale su u njenom riječnom slivu, čineći ovaj region središtem kineske politike, ekonomije i kulture.

Za kineski narod Žuta rijeka je više od rijeke, to je njihov korijen i duša.

Nacionalnom strategijom ekološke zaštite i visokokvalitetnog razvoja započinje novo poglavlje Žute rijeke i rijeka će teći i dalje.

Facebook komentari


Bošnjaković: Respektiramo ekipu Sarajeva, ali ih se ne plašimo

Previous article

‘Bajka o izgubljenom vremenu’ u Pozorištu lutaka Mostar

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life