Klub Sarajlija u Dubroviku: Pravi “dernek” na moru

- Advertisement -

Klub Sarajlija u Dubrovniku: Pravi "dernek" na moru

Bračni par Vlatko i Bahtijara Komarica nakon što su doselili u Dubrovnik, osjetivši nostalgiju prema Sarajevu, došli su na ideju kako bi bilo lijepo okupiti ljude koji imaju neku vezu sa Sarajevom, odnosno osnovati Klub Sarajlija u Dubrovniku, u cilju druženja, pomaganja i razmjene sjećanja i uspomena na bosansku metropolu, piše Anadolu Agency (AA).

„S kćerkom Mirelom u Dubrovnik su došli 1974. Tijekom rata bili su na Korčuli, a 2003. su se vratili u grad. Pet godina kasnije došli smo na ideju da osnujemo Kluba Sarajlija u Dubrovniku“, kazao je Vlatko Komarica, tajnik kluba dodajući kako njegova supruga Bahtijara je htjela okupiti ljude koji dijele istu ljubav i privrženost prema Sarajevu i to su i učinili.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Cijeli svijet, kako objašnjava Komarica ima Klub Sarajlija, i dodaje, zašto ga ne bi imao i Dubrovnik.

Klub Sarajlija u Dubrovniku: Pravi "dernek" na moru

„Prvo smo na internetu našli puno takvih klubova diljem svijeta, primjerice u New Yorku, i tako smo si pomogli idejama kako sve to organizirati. Okupili smo ljude za koje smo znali da su povezani sa Sarajevom, a oni su zvali svoje prijatelje i tako je to krenulo. Prvi sastanak bio je u proljeće 2008. godine u hotelu Libertas“, objašnjava Komarica.

S obzirom da se klub samofinancira, njihove su aktivnosti, ističe Komarica, ograničene.

„Dobra glazba i pjesma, bosanski specijaliteti i lutrija s mnogo bogatih nagrada, jednom riječju, pravi ‘dernek’“, neke su od aktivnosti članova kluba“, ispričao je za Anadolu Agency Komarica, dodajući kako svake godine 6. travnja, na dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, iz Dubrovnika organizira se izlet u bh. prijestolnicu, a tradicionalno svake godine organiziraju i druženja ‘Ususret proljeću’ na kojima imaju i lutriju.

PROČITAJTE JOŠ:  U bureku pekare "Manja" u Vogošći pronađena svinjetina

Klub trenutno broji 104 člana, svih uzrasta. Neki su od njih rodom iz Sarajeva, neki su tamo proveli svoje najljepše studentske godine koje na neki način žele oživjeti. Neki jednostavno vole taj grad, bosansku kuhinju i njihove običaje.

„Još uvijek nemamo svoje prostore u kojima bi se sastajali, no to nas ne sputava“, našalio se Komarica i kazao kako uglavnom u restoranu „Belveder“ sastanče.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...