Kraljevske božićne tradicije: Kako britanska kraljevska porodica obilježava Božić?

- Advertisement -

Porodične božične tradicije su nešto što većina Britanaca smatra svetim, pa u tom smislu ni članovi britanske kraljevske porodice, koji se svake godine okupljaju kako bi uživali u božićnim svečanostima, se ne razlikuje od ostalih.

Svake godine, kraljica Elizabeta II (92.) pet do sedam dana ranije odlazi na svoje seosko imanje u Sandringhamu u Norfolku, dok ostatak porodice stiže od 23. decembra.

Piše: Sanja Savić

Međutim, to nije uvijek bio slučaj, jer je kraljica kao mala uživala u božićnim proslavama u dvorcu Windsor.

Članovi porodice dolaze u različitim periodima, u zavisnosti od njihovog statusa u porodici, a smatra se da su princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla uvijek posljednji gosti.

Kao mnoge porodice širom svijeta, i kraljevska porodica ima božićno drvce tokom decembra. Smatra se da je kraljica Šarlota, supruga Georgea III, uvela tradiciju kraljevskoj porodici, a običaj se kasnije proširio širom svijeta zahvaljujući entuzijazmu kraljice Viktorije i princa Alberta.

Dok je Buckinghamska palača uvijek raskošno ukrašena božićnim ukrasima, Sandringham je privatna rezidencija i stoga je uvijek skromnije okićena, najčešće velikim božičnim drvcetom i velikim srebrenim vještačkim drvetom u  trpezariji.

Nije poznato da li Djed Božićnjak dolazi u posjetu u kraljevske odaje, ali svečane proslave kraljevske porodice podrazumjevaju razmjenu poklona. Iako je ranije objavljeno da je kraljica dobila privatni pristup Harrods-u kako bi obavljala božićne kupovine, zapravo se vjeruje da su pokloni među članovima kraljevske porodice obično manje materijalne vrijedosti, ali da imaju veću simboliku i sentimentalnu vrijednost.

Na dan Božića kada se svi članovi kraljevske porodice okupe, pokloni se polažu na veliki sto, a potom se razmjenjuju nakon tradicionalne popodnevne čajanke.

Svake godine, kraljica Elizabeta II lično predaje poklone i svim članovima kraljevskog domaćinstva u Buckinghamskoj palači i dvorcu Windsor, a podijeli i preko 1500 božićnih pudinga za lojalno osoblje u rezidencijama.

Svaki puding je popraćen osobnom čestitkom kraljice i njenog supruga princa Philipa (97).

Božićno jutro se obilježava obimnim doručkom, a cijela porodica potom odlazi u crkvu St. Mary’s Magdalene iz 16. vijeka koju je posjećivala i kraljica Viktorija.

Nakon 45-minutne službe, članovi kraljevske porodice pozdravljaju masu ljudi koja ih čeka ispred crkve da ih pozdravi.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

Svake godine u 13 sati svi članovi britanske kraljevske porodice prisustvuju velikom zajedničkom božićnom ručku koji podrazumjeva salatu sa škampima ili jastogom i pečenu puricu, uključujući dosta  tradicionalnih priloga kao što su pastrnjak, šargarepa, prokulica i božićni puding sa maslacem i likerom za desert.

Oni se drže istog obroka iz godine u godinu, a nakon ručka svi sjede i gledaju kraljičin božićni govor.

Nakon toga svi članovi imaju pravo na aktivnosti po vlastitom izboru, a ponovo se okupljaju na poslijepodnevnoj čajanci i tradicionalnom božićnom kolaču, a potom i na večeri sa 15-20 različitih jela.

Neposredno pred božićni švedski stol, viši kuhar na dužnosti odlazi u blagovaonicu i reže pečenu ribu, puretinu ili šunku, a potom Njeno Veličanstvo predstavlja šefa kuhinje sa čašom viskija i nazdravlja.

To je jedini put kad kuhar odlazi u blagovaonicu i ispija piće sa kraljevskom porodicom.

Jedna od kraljevskih božićnih tradicija jeste i ta da toku večere kraljica može služiti i onima koji obično služe nju.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...