LifeModa

Kreativnu elitu u Budimpešti HAAD oduševio pričom o bosanskom ćilimu

0

Teme iz oblasti iz kulture, kreativne industrije i medija okupile su u Budimpešti početkom ovog mjeseca brojne stručnjake iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, a jedini predstavnik naše zemlje bio je poznati bh. modni dizajner, Adnan Hajrulahović HAAD, i to na poziv Ambasade Mađarske u BiH.

Piše: Emina Džaferović-Denjo

On je za life.ba po povratku u našu zemlju prenio svoje iskustvo sa ovog događaja.

„Veoma je bitno bio dio priča poput Foruma „4th China-CEEC Culturaland Creative Industry Forum“ u Budimpešti. Upoznate ljude iz srodnih oblasti. Vidite nova dostignuća kolega. Učestvovati u međunarodnom stručnom radu. Tema ovogodišnjeg foruma je bila “Uspješnost mode” , “Tradicija i kulturno naslijeđe” i “odgovornost ka zajednici”. Važno je da je čovjek uvijek u kontaktu sa strukom i da prati međunarodne tokove u svojoj oblasti. S tim da sam i aktivno učestvovao na forumu. Imponira mi činjenica da me je za učešće imenovala Mađarska Ambasada u Bosni i Hercegovini“, kaže Hajrulahović koji je tamo održao i zanimljivo predavanje na temu Tradicija kao inspiracija i vrijednost modnog dizajna, gdje je predstavio svoje najnovije dizajne s motivima bosanskog ćilima.

„Imao sam najljepšu temu na Forumu. Sretan sam jer mi je pružena mogućnost da imam takvo predavanje. Auditorij su bili ljudi iz struke i kreativne industrije. Posebno ih je oduševila priča priča o bosanskom ćilimu. Također, učestvovao sam i na dva panela, jedan na temu odgovornosti u modi gdje se vodila žučna debata oko pronalaska stvarnog krivca za činjenicu da je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač planete, a drugi o uspješnosti mode gdje se raspravljalo o novim modelima modnog poslovanja. Jako mi je bitno što sam dobio mogućnost, iz oblasti mode, da svoje izlaganje zaključim završnim govorom Foruma“, priča nam Hajrulahović.

LIFE:  HAAD predstavlja svoju liniju kozmetike: Ljepota i tradicija se njeguju...

On je kroz izlaganje na panelima spomenuo i svoju kolekciju „Elizabeta Bosanska“ za koju kaže da je njegov stav o nama danas, ali i težnja da baštinimo naše vrijednosti kao društva koje smo imali i imamo.

„Bilo je zanimljivo promatrati reakcije, posebno Mađara, jer Elizabeta je ipak bila naša princeza, a njihov kralj. Moj rad na moje oduševljenje nailazi na pozitivnu kritiku van BH i moj osjećaj je takav da sam uvijek bitniji njima izvan BiH nego nama u domovini, ali i to je dokaz mog uspjeha. Najteže je biti prorok u svom selu“, kaže Hajrulahović.

Ističe da je kao jedini predstavnik naše zemlje nastojao predstaviti nas u najboljem svjetlu.

„Tužno je da ne učestvujemo u bitnim projektima. Hrvatsko ministarstvo kulture je ove godine predstavilo svoje planove ulaganja u gejming kao novi medij, Crnogorci lobiraju da Forum za dvije godine bude kod njih, Slovenci su se izborili i Forum je naredne godine u Sloveniji, Srbija je prezentovala desetke projekata. Na kraju sami sebe osujetimo uspjeh, a poslije se pitamo ko je kriv. A da su bili i službeni predstavnici našeg društva pomoglo bi to i našoj kreativnoj industriji, ali i meni lično“, mišljenja je naš modni dizajner.

S obzirom na to da su događaji poput ovog izvrsna prilika za upoznavanje, Hajrulahović također kaže i da je sa predstavnicima Estonije već razgovarao o tome da im bude mentor na projektu modnog inkubatora.

Vezani sadržaj: 

Polo majice sa motivom bosanskog ćilima

Facebook komentari


Polo majice sa motivom bosanskog ćilima

Previous article

Kosovo ostvarilo historijsku pobjedu i jedina je reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije bez poraza

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life