Krizni štab HNK: Deset pozitivnih testova, izvjestan novi klaster u Mostaru

- Advertisement -

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom posljednja 24 sata obavljeno je 81 testiranje na koronavirus osoba s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na koncu je deset nalaza bilo pozitivno, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom posljednja 24 sata obavljeno je 81 testiranje na koronavirus osoba s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na koncu je deset nalaza bilo pozitivno. Na fotografiji: Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar ( Zeljko Milicevic – Anadolu Agency )

Pet oboljelih je iz Mostara, četiri iz Čitluka i jedan iz Konjica.

U ovom kantonu koronavirusom dosad su zaražena 54 pacijenta. Tri osobe u izolacionom bloku trenutno koriste respirator, a jedna je također priključena na kisik.

Epidemiolozi su na terenu, a najnovije informacije govore da je na području Mostara izvjestan novi klaster.

“Još uvijek nemamo precizne podatke, ali prema onome što mi je rekao doktor Nermin Avdić, izgledno je da se neki pacijenti iz Mostara ne mogu svrstati u postojeće klastere, što dodatno usložnjava situaciju”, rekao je glasnogovornik Kriznog štaba Darko Juka.

PROČITAJTE JOŠ:  Učenik (15) preminuo nakon što je pretučen ispred škole

Veliki problem je i općina Čitluk, tačnije Međugorje, gdje su ustanova Majčino selo i samostan u Miletini stavljeni u izolaciju. U Majčinom selu boravi više od 60, a u Miletini 23 osobe.

“I ovim putem ozbiljan poziv svima koji su tokom proteklih 20 dana ostvarili bilo kakav kontakt sa osobama iz ovih domova, da odu u samoizolaciju, a u slučaju da osjete bilo kakve simptome da se odmah jave ljekarima”, napomenuo je Juka.

Govoreći o stanju u resoru zdravstva u HNK i trenutnom ustroju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, članica Kriznog štaba doktorica Jelena Ravlija kao najveći problem istakla je nedostatak adekvatne opreme za borbu protiv COVID-19.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Navela je i kako je Odjel za logopediju preuređen u Odjel za COVID-19 u slučaju zaraze djece, kao i da sve službe u SKB rade u izmijenjenom režimu.

“Želimo sačuvati i kadar i bolnicu. Napravili smo specifikaciju rizika, a jedini problem ostaje taj nedostatak opreme”, kazala je.

Krizni štab izdao je i naredbu da sve preminule osobe koje su bolovale od COVID-19 moraju biti sahranjene u roku od 24 sata od trenutka nastupanja smrti i to uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. Mrtvačnicama je također dostavljena naredba, kako bi se mogle adekvatno opremiti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...