Krizni štab HNK: Petero novozaraženih korona virusom

- Advertisement -

Pet osoba sa šireg područja Konjica zaraženo je virusom COVID-19, potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije doktor Jurica Arapović, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u Bosni i Hercegovini, tokom posljednja 24 sata testirano je 38 osoba, većinom kontakata dosad zaraženih. Oni čija je zaraza utvrđena tokom jučerašnjeg dana trenutno su u izolaciji i osjećaju se dobro, bez potrebe za hospitalizacijom. Dežurni ljekar trenutno popisuje kontakte ovih osoba, za koje će jedina mjera zasad biti samoizolacija. Od jučer su potpisana 142 rješenja za samoizolaciju. Trenutno je izolirano 578 građana.

“Epidemiolozi vrijedno rade. Kroz predstojeći vikend vjerujem da će biti još zaraženih. Bolesnik koji je prvozaraženi nalazi se u izolacionom bloku, a analiza njegovog stanja kaže da on i dalje mora biti hospitaliziran. Stavljen je na potpornu ventilaciju. Rodilja je također stabilno, a dijete se osjeća dobro. Sin prvozaraženog pušten je iz bolnice i trenutno se nalazi u izolaciji. U ovom trenutku se obrađuje 17 uzoraka, a rezultati se očekuju do kraja dana“, rekao je doktor Arapović.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres jačine 4,8 po Richteru pogodio New York

Ministar zdravstva HNK-a doktor Goran Opsenica podsjetio je da je Krizni štab u ovom kantonu formiran još 4. februara, i to rješenjem ministarstva na čijem je čelu. Štab je, navodi, dosad donosio odluke i mimo nadležnosti, a kako bi se udovoljilo naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Sve vezano za zdravstveni sistem u krizi od odabira klinike koja je izolator do pravila ponašanja produkt je rada Kriznog štaba na čijem sam čelu“, rekao je Opsenica.

PROČITAJTE JOŠ:  Snimak jednog čovjeka preplavio društvene mreže: "On je superheroj, spasio je stotine života"

Za činjenicu da je zaraženi pacijent boravio na Plućnom odjelu rekao je da je šokantna, te da ne želi amnestirati bilo koga od odgovornosti, kao i da se ona mora utvrditi.

“Ministarstvo je zatražilo očitovanje direktora bolnice, koje do danas nismo dobili. Tražit ćemo ga ponovo“, prokomentarisao je.

Vanrednu sjednicu danas je održala i Vlada HNK-a. Donesena je odluka da se iz tekućih rezervi i sredstava UNDP-a osiguraju sredstva za nabavku potrebnih pomagala. Od jutros u Operativnom centru borave četiri ljekara koja su na raspolaganju građanima za njihove upite.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....