[life je bio tu] Rovinj – istinski dragulj Mediterana

- Advertisement -

Grad Rovinj, Rovigno, također poznat i kao „mala Venecija“, istarski je grad udaljen tek 40-ak kilometara od Pule. Mjesto romantike i umjetnosti čije su ljepote zabilježile mnoge kamere i osvojile srca brojnih posjetitelja.

Piše: Sanja Savić 

Rovinj je slikoviti gradić na obali Istre – plodne poljoprivredne regije u Hrvatskoj poznate po svježim proizvodima, vinima i tartufima, gradovima i lukama bogate istorije, sa prekrasnom obalom i otocima. Regija se graniči sa Slovenijom u blizini italijanskog grada Trsta i udaljena je tri sata vožnje od Venecije. Rovinj je godinama pripadao mnogim zemljama i carstvima – Rimskom, Vizantijskom, Venecijanskom, Austriji, Italiji, Jugoslaviji. Danas je, naravno, dio Hrvatske, ali utjecaj njegove istorije može se vidjeti na gotovo svakom ćošku – od arhitekture do hrane. Upravo zbog svojih starih, živopisnih zgrada/kuća,  srednjovjekevnih uličica i toplog mediteranskog ugođaja, često ga nazivaju i  „malom Venecijom“. Rovinj je je nekada važio za ribarsko mjesto, ali danas je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Istri i Hrvatskoj.

https://www.instagram.com/p/BzI-m9gBtf0/

Iako ne pretjerano velik svojom površinom i sa nešto više od 14.000 stanovnika, Rovinj ima mnogo toga da ponudi svojim posjetiteljima. Stari dio grada vjerovatno je omiljeno odredište i nalazi se na uzvišenju grada.  Sam centar starog grada je zaštićena istorijska jezgra, isprepletena uskim kamenim uličicama i trgovima. Simbol grada Rovinja, ujedino i najveća građevina starog grada, koja se nalazi na samom vrhu poluotoka, jeste barokna crkva sv. Eufemije iz 18. stoljeća. S njenog uspona pruža se veličanstven pogled na cijeli grad, obalu i otoke u blizini.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Carera je glavna ulica i pješačka zona starog grada koja taj dio povezuje sa pristaništem i novim gradom.  U neposrednoj blizini nalazi se i ulica Grisia, nazivana i ulicom slikara, u kojoj lokalni umjetnici izlažu svoja djela, kao i Veli trg s renesansnim kućama, kojim je obavezno proći. U staroj jezgri Rovinja ćete pronaći i brojne galerije, suvenirnice i mnoge druge objekte koji čine duh ovog mjesta.

Smješten u baroknoj palači grofova Califfi iz 17. stoljeća, nalazi se i muzej grada Rovinja koji čuva neke od najznačajnijih zbirki starih majstora u Hrvatskoj. U Rovinju možete posjetiti i centar za povijesna istraživanja sa bibiliotekom koja čuva više od 80 hiljada djela. Svakako vrijedi prošetati i do Gradske vijećnice, nekad pretorske palače iz 1308. godine.

Na glavnom gradskom trgu nalazi se toranj i gradski sat koji ima pečat mletačke moći, ukrašen venecijanskim krilatim lavom. Toranj je više puta nadograđivan u svojoj istroji, a izgrađen je u 12. stoljeću. Ispod tornja, nekada je postojao zatvor za manja krivična djela.

Neizostavno je spomenuti i brojne trgovine, kao i razne ugostiteljske objekte u kojima se serviraju neka od najukusnijih tradicionalnih jela. Istra je poznata po tartufima, pa u skladu s timm pronaći ćete veliki broj specijaliteta sa tartufima, kao i morskim plodovima.

Duž obale mora i starog grada nalaze se restorani koji poslužuju mješavinu tjestenine i ribe, pizze i salate. U blizini trga Valdibora nalazi se veliki broj supermarketa, kao i pijaca prepuna svježeg voća, povrća, tartufa, maslinovog ulja, začina i ostalih delicija karakterističnih za Mediteran.

U Rovinju i njegovoj bližoj okolini postoji veliki broj plaža. Ukoliko boravite u starom gradu, Monte je najbliža plaža i potpuno je besplatna.  Monte nije plaža u tradicionalnom smislu, nema pijeska ili šljunka. Umjesto toga, tu su duge stijena duž južne strane starog grada kojim pristupate stepenicama sa obale. U zavisnosti od lokacije i transporta, neke od plaža koje svakako vrijedi posjetiti su Amarin, Punta Corrente, Valdaliso, Kuvi, Villas Rubin, Mulini, Škaraba, Polari, kao i otoci Katarina i Crveni otok.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Klimatske odlike grada Rovinja su izuzetno povoljne, a tome uveliko pridonosi briga vlasti i stanovnika o njegovim šumama i parkovima. Pronaći ćete i veliki broj reakreativnih površina, biciklističkih staza, kao i morskih predjela, za sve one koji žele jedriti i iskusiti čari aktivnosti na vodi.

Rovinj je poznat i po svom spektakularan zalasku sunca, a u gradu postoje tri stvarno dobra mjesta sa kojih možete uživati u pogledu – prostanište gdje izlaze brodovi za otok Katarina, sa Velikog mola gdje pristaju veliki, luksuzni brodovi i sa male luke na sjevernoj strani starog grada. Na posljednje dvije lokacije imate jasan pogled na horizont, a sa sva tri možete vidjeti stari grad. Iako, vjerovatno, svaki izlazak sunca nije jednako zapanjujući, ova aktivnost je svakako idealna za opuštanje na kraju dana.

Najzad, pregršt je stvari koje bi se mogle reći ovom šarmantnom gradu, predivnih pejzaža i živopisnih detalja, ali sve njegove ljepote teško je smjestiti u tek jedan tekst. Grad koji će vas zasigurno oduševiti svojom odanošću tradiciji i predivnom arhitekturom nalikoj onoj u Toskani ili Veneciji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...