[life priča] Aleksa Marić planinar sa Zlatibora: Svima bih preporučio da posjete Prokletije, kada ste na vrhu ljepoti nema kraja

- Advertisement -

Aleksa Marić (18) mladi je planinar. S obzirom na to da je odrastao na Zlatiboru, zavolio je ovaj sport još kao dijete. Nije mu teško ustati u četiri sata ujutro i krenuti na neki daleki put kako bi se suočio sa novim izazovom. Samo najhrabriji i najodvažniji okušaju se po opasnim vrletima stijena, a Aleksa je jedan od njih. Za Life.ba govrio je kako je počela priča, iskušenjima, emocijama i nedavnom boravku na Prokletijama.

Piše:Edin Isanović

Na početku je istakao kako se ozbiljnije planinarenjem počeo baviti u drugom mjesecu 2021. godine.

”Sve je krenulo u februaru ove godine. To je ono zvanično, mada je počelo mnogo ranije.Tako sam se  učlanio sa mlađim bratom Lazarom u Planinarski klub Tornik. Također, članovi smo Planinarskog saveza Srbije. Ovaj sport zavolio sam još od ranog djetinjstva. Rođen sam na Zlatiboru i uvijek sam vrijeme provodio u prirodi i pješaćenju”, kazao je Marić.

Dodaje kako mu je uvijek intrigantno šta nosi nova stijena, i da baš kada pomislite da ste na vrhu staza vas vodi dalje. Nekada mislite da ste blizu kraja, a niste ni na pola.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

”Uvijek su me fascinriali vrhovi planina. Stoga sam uvijek želio da osvajam nove vrhove. Kada se penjete ka vrhu i kada vas obuzmu trnci, to je neopisiv osjećaj. Bude strmih uspona, još trmijih silaza, ali kada ste na vrhu – ljepoti nema kraja”, istakao je naš sagovornik.

Nabrojao je neke vrhove koje je osvojio.

”Na neke vrhove sam se popeo sa klubom, neke individualno, a neke sa porodicom. To su Kablar – Ovčar Banja, bio sam na svim vrhovima Zlatibora, nekoliko vrhova na Durmitoru, Midžor 2169 metara nadmorske visine, Babin zub (Stara planina). Prokletije od koji su vrhovi: Popadija, Talijanka, Volušnica, Očnjak 2185 metara nadmorske visine gdje smo radili uspon sa sajlama, Ljuljaševića Karanfil 2240 metara nadmorske visine. Svaki novi izazov je test vaših vlastitih sposobnosti”, kazao je Marić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Posbeno je izdvojio Staru planinu koja se  nalazi u istočnoj Srbiji na teritoriji opštine Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.

”Tu je bilo izuzetno interesantno. Netaknuta priroda, kampovanje u šatorima sa klubom. To budi posebne emocije”.

Za boravak na Prokletijama kaže da je druga dimenzija.

”U odnosu na sva druga iskušenja, to je potpuno druga priča. Naravno, potrebna je posebna oprema za ozbiljno penjanje. Zaista je osjećaj nevjerovatan.  Uspon sa sajlama na Očnjak je posebno iskustvo za mene. Adrenalina uvijek ima i mora se paziti svaki pokret. Svima bih preporučio da posjete Prokletije. Ili kao planinari ili kao turisti. Ima se dosta toga vidjeti”, zaključio je Marić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...