Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira

- Advertisement -


“Mir je uvijek bio temeljna težnja čovječanstva, ali uprkos inteligenciji i mogućnostima, ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira”, izjavio je direktor Međunarodnog instituta “Obrazovanje za mir”  H.B. Danesh na tribini koju je Univerzitet u Sarajevu organizirao o temi „Na miru zasnovano obrazovanje“.

Ističući da postoje, hronološki, tri kategorije pogleda na svijet: prvi zasnovan na opstanku, drugi na identitetu i treći, zasnovan na jedinstvu, Danesh je naglasio da “kada ste edukator, obrazujete budućnost čovječanstva i postajete kreator bilo za civilizaciju rata bilo za civilizaciju mira.”

Direktorica Instituta za mir na Balkanu  Nagmeh Sobhani-Izadinia predstavila je na tribini dosadašnje rezultate programa  „Obrazovanje za mir“. Od 2000. do 2007. godine, oko 80.000 učenika, kao i 5.000 nastavnika, školskog i administrativnog osoblja, aktivno je bilo uključeno u ovaj program i može se reći, ako se ovom zbiru dodaju i roditelji koji su učestvovali, da je više od 100.000 građana Bosne i Hercegovine imalo koristi od tog  programa, navela je.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Trebinju: Maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi

“Kao program koji prožima cijeli nastavni plan i program, angažira mlade ljude u temeljito proučavanje univerzalnih principa u svakom školskom predmetu tako da oni mogu primijeniti ove principe u svakodnevnom životu i društvu uopće.

Metodologija obrazovanja za mir unapređuje kvalitet podučavanja i učenja tako što uvodi raznovrsna moderna, interaktivna, procesno usmjerena nastavna pomagala fokusirana na učenika“, istakla je Sobhani-Izadinia.

PROČITAJTE JOŠ:  Ogorčeni rudari stigli u Sarajevo: Ramazan je, naši ljudi nemaju šta jesti

Program „Obrazovanje za mir“ je od početka razvijan uz potpuno učešće edukatora i školskih administratora širom Bosne i Hercegovine – objavljeno je na web siteu Sarajevskog univerziteta.

Počevši od pilot faze 2000. godine, podržan od mreže donatorskih zemalja, imao je tako značajne rezultate da je dobio priznanja i odobrenja od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova, svih 13 ministarstava obrazovanja, svih pedagoških zavoda i zavoda za školstvo, Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Ureda visokog predstavnika (OHR) i Misije OSCE-a u BiH. Vlada Bosne i Hercegovine je tada, putem obrazovnih vlasti, zatražila da se program proširi na cijelu zemlju, navedeno je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...