Lockdown u Njemačkoj najvjerovatnije i početkom naredne godine

- Advertisement -

Malo je vjerovatno da će Njemačka ukinuti svoj lockdown radi sprečavanja širenja koronavirusa do početka naredne godine, izjavila je savjetnica kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak, nagovještavajući da će se najveća evropska ekonomija morati suočavati s paralizirajućim ograničenjima i u kasnim zimskim mjesecima kako bi suzbila trend širenja zaraza od COVID-19 koji blaže mjere uvedene u prošlom mjesecu nisu uspjele obuzdati.

– Sveobuhvatno ublažavanje krajnje je malo vjerovatno. Januar i februar uvijek su teški mjeseci kada je riječ o zarazama respiratornog trakta – izjavila je Helge Braun, šefica osoblja kancelarke Merkel.

Na osnovu strožijih pravila, samo će prodavnice od suštinskog značaja kao što su supermarketi i apoteke, kao i banke, biti otvoreni od 16. decembra. Frizeraji, saloni ljepote i oni za tetoviranje morat će se zatvoriti.

PROČITAJTE JOŠ:  Policijska akcija u Kladnju: Zaplijenjena veća količina oružja i municije

Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u ponedjeljak je izvijestio o više od 16.000 novozaraženih i 188 preminulih, što predstavlja skoro polovinu dnevnih slučajeva prijavljenih krajem prošle sedjice. Pad broja zaraženih mogao bi se, međutim, vezati s činjenicom da se manje testiranja obavlja i manje podataka se proslijedi RKI tokom vikenda.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da je odluka da se zatvore brojni aspekti društvenog i ekonomskog života neophodna kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i spriječila recesija u narednoj godini.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Njemačka je zahvaćena najtežom recesijom od Drugog svjetskog rata u ovoj godini, i Altmaier je izjavio da će, što lockdown bude duži, veći biti ekonomski pad.

–  Moguće je, ukoliko budemo dovoljno mudri, da zaštitimo ekonomiju. To zahtijeva finansijsku pomoć i da ne moramo da uvijek produžavamo lovkdown na neograničeni period jer nismo dovoljno hrabri – izjavio je on za javnog emitera programa Deutschlandfunk, prenosi Reuters.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...