Maas: Rasizam je postao uobičajen u svakodnevnom životu Njemačke

- Advertisement -

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass izjavio je kako je u njegovoj zemlji rasizam postao uobičajen u svakodnevnom životu, javlja Anadolu Agency (AA).

Maas se na zvaničnom Twitter profilu prisjetio žrtava rasističkog napada koji se prije godinu dogodio u njemačkom gradu Hanauu, a u kojem je ubijeno devet osoba.

“Rasizam je postao uobičajen u svakodnevnom životu u našoj zemlji, on uništava i ubija život. Niko od nas ne može reći da nije mogao zamisliti to što se dogodilo u Hanauu”, poručio je Maas.

Iznoseći zvanične podatke njemačkih institucija, Maas je rekao da u Njemačkoj živi više od 33.000 ekstremnih desničara, od kojih je 13.000 spremno na nasilje.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

“Taj trend raste, stoga zašto ne upalimo sva zvona alarma”, upitao je Maas, upućujući kritike zbog odnosa prema porodicama žrtava:

“Kako je moguće da se porodice žrtava i dalje žale na nepoštovanje i birokratsku odbojnost s kojom se susreću u zvaničnim institucijama i organizacijama? Možda je to zato što se žrtve zovu Fatih, Mercedes ili Sedat, a ne Peter, Marie ili Georg. To je zbog toga što ih vidimo kao strance, a ne kao građane s jednakim pravima u našoj zemlji. To je zbog toga što na njih utiče svakodnevni rasizam u institucijama, vladinim uredima, trgovinama, školama, autobusima i vozovima, a ne na nas”, poručio je Maas.

PROČITAJTE JOŠ:  Noćas pomjeramo kazaljke na satu: Počinje ljetno računanje vremena

Šef njemačke diplomatije zatražio je borbu protiv ekstremne desnice.

“Moramo otkriti strukturni rasizam i udaljiti ga od sebe. Istraživanje ekstremizma, antisemitizma i rasizma u sigurnosnim snagama mogao bi biti prvi korak. Moramo se ozbiljno boriti protiv krajnje desnice i međunarodnih rasističkih mreža”, upozorio je Maas.

Zatražio je da se u javnosti i u parlamentima suprotstavi rasističkom poticanju, te naglasio potrebu za političkom borbom s krajnje desnim populistima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...