Magic Johnson: 20 godina uspješne borbe protiv HIV-a

- Advertisement -


Američka košarkaška legenda Ervin Magic Johnoson na današnji dan prije dvadeset godina u poznatom i dramatičnom govoru javno je obznanio da je zaražen virusom HIV-a i da okončava sportsku karijeru. Jedan od najpoznatijih košarkaša svih vremena danas obilježava 20. godišnjicu borbe protiv kuge 20. stoljeća.

“Bog je dobar. Ovdje sam dvadeset godina poslije, kakav je to blagoslov”, rekao je slavni 52-godišnji košarkaš pred prijateljima i rodbinom i bivšim suigračima u dvorani “Staples Center” u Los Angelesu i dokazao da se moguće suprotstaviti smrtonosnoj bolesti. Nakon što je saznao da boluje od HIV-a, svoj život je podredio borbi protiv AIDS-a i ustanovio fondaciju koja djeluje u Los Angelesu, San Franciscu, Oaklandu i Jacksonvillu. Podučavanje o bolesti proširio je na cijeli svijet. U tu svrhu njegova fondacija je uložila više od deset miliona dolara i obavila oko 250.000 testiranja.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

“To je veliki dan za sve nas. Magica ću voljeti do kraja života, siguran sam da ga svako od nas podržava svim srcem”, rekao je jedan od najuspješnijih trenera Pat Riley. Osemdesetih godina prošlog stoljeća ”Magic” je igrao za LA Lakerse. Njihovi finalni dueli s Boston Celticsima će uvijek biti među najvećim u historiji košarke. Lakersi su u tom periodu osvojili pet titula prvaka NBA lige, a Johnson je čak tri puta izabran za najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone i finalne serije, prenose agencije.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

“Preživio sam nevjerovatnih dvadeset godina svog života. Nadam se da je ispred mene novih dvadeset nevjerovatnog života”, kazao je Ervin ”Magic” Johnson.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....