Mandić: U protekla 24 sata u FBiH urađen 451 test, potvrđeno novih 45 slučajeva

- Advertisement -

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je kazao da je u protekla 24 sata na prostoru Federacije BiH urađen 451 test na novi koronavirus i da je potvrđeno 45 novih slučajeva. Kazao je i da je do sada u FBiH potvrđen 21 smrtni slučaj, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U FBiH ukupno je testiranih 3.771 pacijent, a potvrđenih je 416 slučajeva. U protekla 24 sata testirana je 451 osoba i potvrđeno 45 novih slučajeva. Rezultati testiranja koja su u toku biće poznati do kraja dana. Ukupno je u FBiH hospitalizirano 64 pacijenta, od toga je šest teže oboljelih i oni su na respiratoru“, istakao je Mandić.

Rekao je da se Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH redovno sastaje i izdaje preporuke i naredbe, koje potom razmatra Federalni štab civilne zaštite.

“Za sada upravljamo ovom krizom na taj način da želimo razvući pandemiju. Želimo da nam se pojavi što manje oboljelih da bi zdravstveni sustav na takav broj oboljelih mogao odgovoriti. Jedini izlaz su savjeti koje vam svaki dan ponavljamo. Držanje socijalne distance i zaštita, jer se borimo da ne oboli veliki broj pacijenata“, poručio je Mandić.

On se osvrnuo i na nekoliko smrtnih slučajeva u Federaciji BiH pod sumnjivim okolnostima, odnosno oboljeli su preminuli u svom domu, a da nisu ni hospitalizovani.

“Mi smo odredili da se zdravstveni djelatnici pitaju, i naravno, uz suglasnost Svjetske zdravstvene organizacije, ko će se testirati, a ko neće. Prema tome, već smo promijenili strategiju i dobili smo dovoljan broj testova. Uopće nismo ni u jednoj situaciji rekli da je potrebno štedjeti testove, nego da ljekari i medicinsko osoblje mora odlučivati ko će se testirati i da li je vrijeme da se testira. Međutim, neovisno od toga da li je u ovom slučaju pacijent testiran, da li je pozitivan ili nije, svaki pacijent ima pravo na zdravstvenu uslugu. Ako je imao simptome i ako je imao, kao što sam pročitao, upalu pluća, on ima pravo na zdravstvenu njegu“, rekao je Mandić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježena 25. godišnjica ubistva Joze Leutara

Federalni ministar zdravstva na kraju je istakao da je, bez obzira koliko je kapacitet zdravstvenih ustanova u tom bh. entitetu i koliko respiratora imaju bolnice, jako važno da se ne desi ogroman broj oboljelih u kratkom periodu. Po njemu, takvu situaciju ne može podnijeti niti jedan zdravstveni sistem u svijetu, što se pokazalo tačnim u slučajevima Italije i Španije, koje su razvijene zemlje EU.

Victor Olsavszky, šef Ureda SZO-a u BiH, podsjetio da se 7. april obilježava kao Svjetski dan zdravlja i da je posvećen medicinskim tehničarima i babicama.

“Na globalnom i evropskom nivou situacija izgleda malo bolje nego što smo se nadali. Postoji nada, jer vidimo rezultate u Italiji i Španiji gdje se mogu uočiti trendovi da se broj smrtnih slučajeva i novooboljelih smanjuje u proteklih nekoliko dana. Dakle, nisu isti kao u protekle dvije sedmice, tako da možemo reći da smo na pravom putu“, iznio je svoje mišljenje Olsavszky i osvrnuo se na BiH:

PROČITAJTE JOŠ:  U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

“U BiH, posebno u FBiH, primjećujemo dobar trend u smislu povećanja kapaciteta za testiranje oboljelih od COVID-19. To će sigurno doprinijeti tome da donosioci odluka mogu bolje upravljati ovom krizom i da mogu krivulju rasta da isprave, kako ne bi imali naglo povećanje oboljelih. Osnovni cilj je izbjeći brzi rast oboljelih, što bi dovelo do velikog broja hospitalizovanih koji bi zauzeli sve kapacitete u bolnicama, tako da je to ključno.“

Olsavszky je pojasnio i šta znače preporuke SZO-a o što masovnijem testiranju stanovništva na koronavirus.

“Kao što znate, preporuka SZO-a je da se testira što je više moguće. Ono što je važno reći je da ne postoji jedinstvena situacija ili preporučena količina testiranja za sve zemlje. Moraju se sagledati lokalni kapaciteti lokalno širenje bolesti kako bi se donijela najbolja strategija u pravcu testiranja. Testiranja na zahtjev ili dobrovoljno testiranje nema nigdje u svijetu i nije preporučeno. I kada se osoba testira ukoliko je negativna to nije certifikat zdravlja i ne znači da može hodati okolo kao da je potpuno zdrava. Jedini koji mogu odlučiti o testiranju su doktori u skladu sa strategijom, preporukama i simptomima za testiranje“, naglasio je Olsavszky.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...