Life

Med učinkovitiji od standardnih lijekova?

0
Med učinkovitiji od standardnih lijekova?, Life.ba
Arhiv, AA

Već se odavno zna da je med izrazito lijekovit, a najnovija studija znanstvenika sa Sveučilišta Oxford pokazala je da bi med mogao pomoći kod kašlja i prehlada više od lijekova koji se uglavnom mogu kupiti bez recepta. Med se odavno koristi kao kućni lijek za kašalj, ali njegova učinkovitost nikada nije bila dovoljno istraživana.

CNN je objavio da je ta studija pokazala da je med bio učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe od uobičajenih komercijalnih lijekova, te da bi čak mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa klasičnim antibioticima!

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su čak preporučili liječnicima da zauzmu hrabriji stav prilikom propisivanja terapija pacijentima, odnosno da razmotre preporučavanje meda umjesto antibiotika koji mogu izazvati neželjene nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihova prekomjerna korištenja.

-Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava, napisali su znanstvenici u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

-On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolirana kvalitetna ispitivanja, objavljeno je između ostalog.

LIFE:  Tubić: Dok god postojimo slavit ćemo lik i djelo Alekse Šantića

Oxfordski znanstvenici prikupili su rezultate 14 studija, u 9 studija sudjelovala su i djeca, a znanstvenici su uspoređivali učinak meda i učinak konvencionalnog liječenja poput uzimanja standardnih lijekova za prehladu i kašalj.

Neka ranija istraživanja zaključila su da med ubija bakterije, učinkovit je protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 djece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina. Treba li napominjati da Bosna i Hercegovina ima tone kvalitetnog meda.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like