Međunarodni eksperti o odgovornosti Kine za štetu koju je izazvala globalna pandemija

- Advertisement -

Međunarodni pravni stručnjaci smatraju da je kineska vlast odgovorna za globalnu štetu koju je izazvalo širenje novog tipa koronavirusa koji se pojavio u Kini, a potom izazvao globalnu pandemiju COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo nešto više od 2,41 miliona osoba. Od posljedica zaraze umrlo je više od 165.000 oboljelih, a izliječeno je više od 629.000 osoba.

Pandemija je izazvala uvođenje restriktivnih mjera koje su ugrozile ekonomije i živote ljudi širom svijeta, a Kina je suočena sa sve glasnijim optužbama da nije blagovremeno, niti tačno izvještavala SZO o počecima epidemije.

Brojne zemlje bi mogle pokrenuti postupke traženja odštete od Kine i tvrde da je zvanični Peking netransparentnošću izazvao globalni kaos.

S druge strane, kineske vlasti pozivaju da se pitanje pandemije COVID-19 ne politizira i tvrde da su SZO, sve zemlje i organizacije blagovremeno i transparentno izvještavale o koronavirusu.

PROČITAJTE JOŠ:  Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

– Moguće i pokretanje tužbe pred Međunarodnim sudom pravde –

Rodt Fu-Te Liao, profesor prava sa tajvandskog centra Academia Sinica, za AA je kazao da su kineske vlasti bile svjesne situacije i opasnosti po globalno zdravlje ljudi, ali da nisu blagovremeno izvijestile o tome SZO.

On je kazao da se Kina zbog toga može teretiti za kršenje međunarodnih regulativa i sporazuma o zdravstvu. Dodao je da je za sva kršenja statuta Svjetske zdravstvene organizacije nadležan Međunarodni sud pravde.

“To znači da bi se oštećene države mogle obratiti Međunarodnom sudu pravde i tražiti odštetu od Kine. Postoje četiri načina rješavanja takvog spora, uključujući i pregovore i sazivanje skupštine SZO-a“, kazao je Liao.

– Ginsburg: Kina je odgovorna što je drugim zemljama nanesena šteta –

Profesor sa Univerziteta u Chicagu Tom Ginsburg kazao je da je Kina u kontekstu međunarodnog prava odgovorna zbog načina djelovanja i zbog učinjenih propusta koji su nanijeli veliku štetu brojnim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Trebinju: Maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi

On smatra da će biti teško naći sud koji će Kinu proglasiti krivom, kao i naći način kako doći do odštete.

“Shodno sporazumu SZO-a, sve članice su dužne izvještaje direktno slati toj organizaciji, a ne drugim zemljama. Zato nije jasno kako će neki međunarodni sud prihvatiti tužbu bilo koje zemlje“, kazao je Ginsburg.

Ističući da bi zemlje mogle uvesti sankcije Kini, Ginsburg je kazao da bi to bile opravdane mjere samo u slučaju ugroženost međunarodnog zdravlja, ali da nisu opravdane ako se uvedu s ciljem kažnjavanja Kine zbog postupaka i propusta.

I profesor Shih-Ming Kao s Univerziteta u Tayvanu tvrdi da su male šanse da se sankcioniše Kina na bazi međunarodnog prava ili posredstvom SZO-a.

Ukazujući na međunarodni položaj Kine, Kao je kazao da je skoro nemoguće da ta zemlja bude sankcionisana, a da bi vjerovatno zanemarila takve presude.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...