Merkel podržava zatvaranje svih skijaških centara u Evropi zbog pandemije

- Advertisement -

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su ograničenja uvedena zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) opravdana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Da odluka o ograničenjima nije donesena prije četiri sedmice, ne bismo mogli ni zamisliti da ćemo danas imati ovu situaciju”, rekla je Merkel u obraćanju Bundestagu, napominjući da su mjere i ograničenja neizbježni u borbi protiv koronavirusa.

Merkel je izjavila da se, zahvaljujući ograničenjima, broj kontakata smanjio za oko 40 posto, čime je zaustavljen visok porast broja infekcija, dodajući kako se zalaže i za zatvaranje svih skijaških centara u Evropi zbog pandemije.

Istakla je da Njemačka ima dobre i efikasne zdravstvene sisteme, napominjući da je njihov cilj svakako osigurati da svi građani mogu dobiti potreban tretman, uključujući pacijente sa COVID-19.

“Ako budemo čekali da se jedinice intenzivne njege napune, bilo bi prekasno”, rekla je Merkel te dodala da je vrlo važno zdravstveni sistem zaštititi od preopterećenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Istakla je da je pandemija COVID-19 najveći test za Njemačku, Evropsku uniju i cijeli svijet od Drugog svjetskog rata.

Naglasila je da svi trebaju biti svjesni da početak upotrebe vakcine neće odmah riješiti problem pandemije, dodajući da će ovo svakako biti vrlo važan momenat koji će pokazati da na kraju tunela ipak postoji svjetlo.

Merkel je još kazala da će zimski mjeseci biti teški zbog situacije s pandemijom COVID-19, ali da se ova pošast može prevladati strpljenjem i dobrom disciplinom.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 15.000 preminulih od posljedica koronavirusa.

Centar za kontrolu bolesti u Njemačkoj Institut “Robert Koch” objavio je danas da je još 389 smrtnih slučajeva zabilježeno tokom jučerašnjeg dana, čime je broj do sada preminulih od početka pandemije porastao na 15.160.

PROČITAJTE JOŠ:  Broj poginulih u napadu u Moskvi porastao na 115

U ovoj zemlji, registrovano je ukupno 983.588 slučajeva koronavirusa, sa 22.368 koliko je zabilježeno od jučer do danas.

Njemačka je 2. novembra uvela mjere koje bi dovele do zaravnjivanja krive, tako što su zatvoreni restorani, barovi, sportske i kulturne ustanove, ali su škole, prodavnice i frizerski saloni ostali otvoreni.

Te mjere je trebalo da traju četiri sedmice, ali su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ministri sinoć dogovorili da se produže do 20. decembra, s ciljem da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na sedmičnom nivou bude ispod 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. Trenutno, zemlja ima 140 slučajeva na 100.000 stanovnika.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...