Merkel: Vakcinacija protiv COVID-19 moguća je do Božića

- Advertisement -

Prve doze vakcina protiv koronavirusa mogle bi biti dostupne u Njemačkoj prije Božića, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći u parlamentu o planovima Vlade za borbu protiv COVID-19, Merkel je izrazila nadu da bi razvoj vakcina mogao ublažiti opterećenje zdravstvenog sistema u zemlji i omogućiti da u bliskoj budućnosti ublaže restriktivne mjere.

“Nadamo se da se odobrenja za vakcine mogu izdati relativno brzo. To neće odmah riješiti problem, ali to znači da na kraju tunela ima svjetla”, naglasila je kancelarka.

PROČITAJTE JOŠ:  Zahlađenje je bilo "kratkog daha": Krajem sedmice stižu temperature do 30 stepeni

Merkel je rekla da bi prva vakcinisanja u Njemačkoj mogla započeti već sljedećeg mjeseca, ali sveobuhvatan program vakcinisanja protiv koronavirusa vjerojatno će krenuti početkom sljedeće godine.

“Moguće je da bi prve doze vakcine mogle doći do nas prije Božića. Složili smo se da bi zdravstveni radnici i njegovatelji trebali biti prvi koji će ih primiti. S obzirom na rizik koji ovi ljudi preuzimaju, to je ispravno“, pojasnila je Merkel.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Koaliciona vlada koju vodi Merkel odlučila je u srijedu da produži mjere “djelimičnog zatvaranja“ do 20. decembra, zbog kontinuiranog povećanja broja novih slučajeva.

Institut “Robert Koch“ objavio je u četvrtak da je u posljednja 24 sata potvrđeno 22.268 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je iznad sedmodnevnog prosjeka od 18.200 slučajeva. Lokalne zdravstvene vlasti prijavile su još 389 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, čime je ukupan broj preminulih u Njemačkoj dostigao 15.160.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...