Life

Merkel: Vakcinacija protiv COVID-19 moguća je do Božića

0
Merkel: Vakcinacija protiv COVID-19 moguća je do Božića, Life.ba

Prve doze vakcina protiv koronavirusa mogle bi biti dostupne u Njemačkoj prije Božića, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći u parlamentu o planovima Vlade za borbu protiv COVID-19, Merkel je izrazila nadu da bi razvoj vakcina mogao ublažiti opterećenje zdravstvenog sistema u zemlji i omogućiti da u bliskoj budućnosti ublaže restriktivne mjere.

“Nadamo se da se odobrenja za vakcine mogu izdati relativno brzo. To neće odmah riješiti problem, ali to znači da na kraju tunela ima svjetla”, naglasila je kancelarka.

Merkel je rekla da bi prva vakcinisanja u Njemačkoj mogla započeti već sljedećeg mjeseca, ali sveobuhvatan program vakcinisanja protiv koronavirusa vjerojatno će krenuti početkom sljedeće godine.

“Moguće je da bi prve doze vakcine mogle doći do nas prije Božića. Složili smo se da bi zdravstveni radnici i njegovatelji trebali biti prvi koji će ih primiti. S obzirom na rizik koji ovi ljudi preuzimaju, to je ispravno“, pojasnila je Merkel.

LIFE:  [foto] Popuštanje mjera: U Austriji otvoreni trgovački centri

Koaliciona vlada koju vodi Merkel odlučila je u srijedu da produži mjere “djelimičnog zatvaranja“ do 20. decembra, zbog kontinuiranog povećanja broja novih slučajeva.

Institut “Robert Koch“ objavio je u četvrtak da je u posljednja 24 sata potvrđeno 22.268 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je iznad sedmodnevnog prosjeka od 18.200 slučajeva. Lokalne zdravstvene vlasti prijavile su još 389 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, čime je ukupan broj preminulih u Njemačkoj dostigao 15.160.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like