LifeLife news

Metropolitan muzej u New Yorku briše ime Sackler iz svojih umjetničkih galerija

0
Metropolitan muzej u New Yorku briše ime Sackler iz svojih umjetničkih galerija, Life.ba

Porodično ime Sackler, koja stoji iza vlasništva trenutno ugašene kompanije Purdue Pharma, bit će uklonjeno iz sedam izložbenih dvorana na kojima je do sada stajalo, objavio je u četvrtak slavni Metropolitan muzej umjetnosti u New Yorku.

Metropolitan muzej, poznatiji u široj američkoj javnosti kao Met, već je 2019. godine počeo odbijati finansiranje od te porodice, sada ozloglašene po svojoj ulozi u produbljivanju američke opioidne krize koja je ubila stotine hiljada Amerikanaca, navodi u tematskom prilogu Deutsche Welle.

– Vjerujemo da je ovo u najboljem interesu muzeja i važne misije kojoj on služi – navela je porodica Sackler u zajedničkoj izjavi s muzejom Met.

Londonski muzej Tate i Nacionalna galerija, pariški Louvre, berlinski Jevrejski muzej i njujorški Guggenheim već su prekinuli odnose sa tom porodicom.

Sacklerovi su potomci braće Mortimera i Raymonda Sacklera, koji su preuzeli kontrolu nad farmaceutskom kompanijom Purdue Pharma 1962. godine.

Kompanija je postala ozloglašena po proizvodnji opioidnih lijekova OxyContina i Fentanila za koje se dokazalo da izazivaju veliku ovisnost.

LIFE:  BeautiFUL 2022 - Drugi sajam kozmetike, ljepote, zdravlja i wellnessa u Bosni i Hercegovini

Prema sudskim dokumentima, članovi porodice, od kojih su mnogi bili na izvršnim pozicijama i pozicijama u upravnim odborima, uporno su podržavali svoje direktore prodaje koji su nemilice ‘gurali’ te lijekove u promet i upotrebu vršeći pritisak i na ljekare dugo nakon što su saznali za njihove štetne efekte.

Purdue Pharma je kao kompanija ugašena u septembru ove godine nakon što je sudija u ovom predmetu dozvolio kontroverznu pravnu ponudu porodice Sackler u kojoj će oni isplatiti 4,5 milijardi dolara (skoro 4 milijarde eura), dio svog bogatstva, žrtvama i institucijama u zamjenu za imunitet od budućih tužbi vezanih za opioidnu krizu.

U 2021. godini zabilježen je ogroman porast smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD-u, a istraživači vjeruju da je pandemija koronavirusa odigrala veliku ulogu u porastu tog uzroka smrti od 30 posto u odnosu na 2019. godinu.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like