Moguće da se Jupiter ranije sudario s planetom koja je bila u razvoju

- Advertisement -

Prema istraživanju američkih i kineskih astronoma, postoji mogućnost da se Jupiter, u ranijem periodu Sunčevog sistema, sudario s planetom koja je u tom periodu još uvijek bila u fazi razvoja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu objavljenom na stranici “phys.org”, astronomi sa američkog Univerziteta Rice i Univerziteta Sun Yat-sen iz Kine, došli su do saznanja kako bi džinovski sudar prije oko 4,5 milijarde godina mogao objasniti najnovija zapažanja izvidjačkog satelita “Juno”, koji je Američka svemirska agencija (NASA) lansirala prema Jupiteru.

Andrea Isella sa Univerziteta Rice i kineski astronom Shang-Fei Liu radili su na hiljadama kompjuterskih simulacija zansovanih na očitavanjima satelita Juno koja su otkrila da je jezgro Jupitera manje gusto i raširenije nego što se vjerovalo.

Uočeno je da je Jupiter imao najmanje 40 posto šanse da, u prvih nekoliko miliona godina, proguta embrionalni planet s masom 10 puta većom od Zemlje, a za što se vjeruje da je jedan veliki sudar.

Pomenuto istraživanje objavljeno je u magazinu “Nature”.

NASA je 2011. godine lansirala satelit Juno, a od jula 2016. godine traju istraživanja ovog satelita na planeti Jupiter.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...