Muminović: Ortopedi KCUS-a vratili me na noge nakon osam mjeseci nepokretnosti i bolova

- Advertisement -

Zahvaljujući složenoj operaciji kukova šesdesetogodišnja Nizama Muminović prohodala je nakon više od osam mjeseci nepokretnosti i agonije koju je prošla zajedno sa svojom porodicom. Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticirano rijetko i teško endokrinološko oboljenje s poremećajem u metabolizmu kalcija i fosfora što je rezultiralo osteomalacijom i sekundarnim hipotireodizmom.

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS urađene su joj dvije endoproteze kukova, u razmaku od deset dana, a samo 15 dana nakon operativnih zahvata Nizama je samostalno stala na noge i napravila prve korake.

– Još ne mogu vjerovati da ponovo hodam. Očaj, koji sam prošla shvativši da sam prikovana za krevet i da najmanja aktivnost zavisi od pomoći drugih, pamtit ću dok sam živa. Kad su mi doktori rekli da ustanem, pomislila sam da li uopće znam hodati. Osam mjeseci i pet dana bila sam prikovana za krevet, potpuno u zavisnosti od pomoći drugih osoba. Dani su prolazili, a moja agonija bila je sve teža, dok nisam došla na Ortopediju gdje me je primio i s kolegama operisao prof.dr. Đemil Omerović.

Nemam riječi kojima mogu izraziti zahvalnost tim ljudima, od doktora do sestara pa i žena koje nam serviraju obroke. Oni su mi, u mojoj boli, bili najveća podrška. Neizmjerno sam sretna što u našoj državi imamo takve stručnjake i ljude kojima je stalo i koji se istinski bore za dobrobit pacijenata. Veliku pomoć i podršku pružaju nam i divne sestre, uvijek nasmijane i spremne da nam priteknu u pomoć, da nas nahrane, daju nam vode – kroz suze govori Nizama.

PROČITAJTE JOŠ:  U Istočnom Sarajevu uhapšen Đorđe Ždrale?

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof.dr Đemil Omerović ističe da su obje operacije bile prilično složene, te nosile mogućnost većih komplikacija. Zahvaljujući pravilnom pristupu i timskom radu sve je bilo uredu, a postoperativni oporavak ide veoma dobro.

– U operativnom timu zajedno sa mnom bili su i kolega prim.dr. Amir Ahmetović, mladi kolega  dr. Benjamin Kaknjašević uz neizostavnu podršku anesteziologa dr. Suvada Vuka i instrumentarki Lejle Vatreš  i  Admire Čušević. Uvijek vodimo računa da prilikom operacija, sa nama u sali, bude neko od mladih kolega specijalizanata da bi imali priliku učiti i lagano se uvoditi u operativni program. Pacijentica Muminović oporavlja se i bolje od očekivanog. Očekujemo da, u narednih nekoliko dana, bude puštena na kućno liječenje. Došla je u kolicima, odavde će otići na nogama i to nam je najveća satisfakcija – kazao je prof.dr Omerović.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr Sebija Izetbegović ističe da je Klinika za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, pravilnom organizacijom rada, ukinula liste čekanja. Operacije se rade po prioritetu hitnosti, a oporavak traje znatno kraće u odnosu na raniji period.

– Na Klinici za ortopediju u prosjeku se dnevno uradi od šest do devet operacija, kroz ambulantu prođe i do 170 pacijenata. Ortopedi izvrsno rade svoj posao, o čemu najbolje svjedoče i brojni primjeri pacijenata liječenih na toj klinici. Jedna od njih je i Nizama Muminović koja će, zahvaljujući uspješnim operacijama, ponovo živjeti normalno, bez pomoći drugih. Iznimno sam obradovana tom viješću a Nizami, ali i svim drugim pacijentima, želim što brži oporavak i povratak normalnim životnim aktivnostima.

Zadovoljni pacijenti naš su podstrek da radimo još bolje, da rješavamo prepreke i unaprjeđujemo kvalitetu zdravstvenih usluga. Raduje me da KCUS postaje prepoznatljiv po izvrsnosti u svim oblastima djelovanja, uz uvođenje novih usluga i metoda čime se znatno smanjuje broj izmještanja na liječenje izvan BiH. Godine truda i zalaganja svih uposlenika KCUS-a daju rezultate – izjavila je prof.dr  Izetbegović, saopćio je Press KCUS-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...