LifeLife news

Muzeju AVNOJ-a vraćena još 32 crteža iz zbirke Božidara Jakca, crteže vratio državljanin Srbije Stojan Matić

0
Muzeju AVNOJ-a vraćena još 32 crteža iz zbirke Božidara Jakca, crteže vratio državljanin Srbije Stojan Matić, Life.ba

Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a nedavno su vraćena 32 crteža Božidara Jakca. Crteži su dio zbirke koja je brojala više od 500 djela i koja je nestala iz Muzeja ratnih 90-ih godina. Crteže je vratio Stojan Matić, državljanin Republike Srbije.

-Potraga za nestalom zbirkom kao i za ostalom građom počela je odmah nakon osnivanja Javne ustanove “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”. Iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske 2012. godine vraćena su 293 crteža iz Jakčeve zbirke. Ubrzo nakon toga u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a otvorena je umjetnička galerija u kojoj su izloženi Jakčevi crteži kao stalna postavka.

Onda su u ljeto 2018. anonimno vraćena još 44 crteža u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Srbiji, koji su nakon provedenih proceduralnih radnji koje su odradila nadležna ministarstva, početkom 2019. godine stigli u Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Zbirka, dopunjena sa 32 crteža jučer, broji sada ukupno 369 radova. Nadamo se da će jednom svi crteži Božidara Jakca, vlasništvo Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, biti vraćeni tamo gdje pripadaju – kazala je ovim povodom za Fenu direkrorica Muzeja Amsada Leko.

LIFE:  (VIDEO) Izbio požar u Tuzli u stanu, vatrogasci reagovali pa ga ugasili

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u NOB-u, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine

Riječ je o djelima koja je Jakac naslikao tokom dolaska na zasjedanje AVNOJ-a 1943. godine, a koja je još 1973. poklonio Muzeju, a koja imaju značajnu dokumentarističku vrijednost.

Božidar Jakac je bio jedan od vijećnika na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Na crtežima su njegove skice, zatim brojni crteži boraca, portreti Tita… Ima nekoliko karikatura partizana. Također, skicirao je i zasjedanje slovenskog antifašističkog vijeća. Kritičari kažu da je bio najbolji crtač svog vremena, jer je s malo linija uspijevao napraviti čuda.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like