Muzeju AVNOJ-a vraćena još 32 crteža iz zbirke Božidara Jakca, crteže vratio državljanin Srbije Stojan Matić

- Advertisement -

Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a nedavno su vraćena 32 crteža Božidara Jakca. Crteži su dio zbirke koja je brojala više od 500 djela i koja je nestala iz Muzeja ratnih 90-ih godina. Crteže je vratio Stojan Matić, državljanin Republike Srbije.

-Potraga za nestalom zbirkom kao i za ostalom građom počela je odmah nakon osnivanja Javne ustanove “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”. Iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske 2012. godine vraćena su 293 crteža iz Jakčeve zbirke. Ubrzo nakon toga u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a otvorena je umjetnička galerija u kojoj su izloženi Jakčevi crteži kao stalna postavka.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Onda su u ljeto 2018. anonimno vraćena još 44 crteža u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Srbiji, koji su nakon provedenih proceduralnih radnji koje su odradila nadležna ministarstva, početkom 2019. godine stigli u Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Zbirka, dopunjena sa 32 crteža jučer, broji sada ukupno 369 radova. Nadamo se da će jednom svi crteži Božidara Jakca, vlasništvo Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, biti vraćeni tamo gdje pripadaju – kazala je ovim povodom za Fenu direkrorica Muzeja Amsada Leko.

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u NOB-u, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Mostaru: Povrijeđen motociklista

Riječ je o djelima koja je Jakac naslikao tokom dolaska na zasjedanje AVNOJ-a 1943. godine, a koja je još 1973. poklonio Muzeju, a koja imaju značajnu dokumentarističku vrijednost.

Božidar Jakac je bio jedan od vijećnika na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Na crtežima su njegove skice, zatim brojni crteži boraca, portreti Tita… Ima nekoliko karikatura partizana. Također, skicirao je i zasjedanje slovenskog antifašističkog vijeća. Kritičari kažu da je bio najbolji crtač svog vremena, jer je s malo linija uspijevao napraviti čuda.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...