Štrosmajerova ulica među četiri nova dobra na Listi nacionalnih spomenika BiH

- Advertisement -

Četiri nova dobra proglašena su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, održanoj jučer u Sarajevu.

Tako su na Listu nacionalnih spomenika BiH uvršteni: arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine (općina Posušje, FBiH), graditeljska cjelina – Štrosmajerova ulica u Sarajevu (Sarajevo, FBiH), graditeljska cjelina – Stara džamija sa haremom u Goduši kod Visokog (općina Visoko, FBiH) te historijski spomenik – Centralna spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a (općina Lukavac, FBiH).

PROČITAJTE JOŠ:  Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Članovi Komisije usvojili su i izmjene i dopune odluka o proglašenju dva dobra nacionalnim spomenikom: mjesto i ostaci historijske građevine – Kršlakova stara kuća u Jajcu te mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju, Brčko Distrikt BiH.

Prvobitne odluke za navedena dobra odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka. Spomenuti objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite kao graditeljske cjeline, odnosno historijske građevine.

Komisija je također donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje četiri dobra nacionalnim spomenicima BiH: Džamija u Mahmut mahali (općina Gradačac), Džamija Krčevina u Gradačcu, Džamija Srnice Gornje u Gradačcu te Ostaci rimskog naselja i kasnoantičke grobnice na lokalitetu Crkvine (Šargovac, Grad Banja Luka).

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Odluke su donijeli članovi Komisije – predsjedavajući Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević.

Pored toga, Komisija je usvojila Odluku o produženju režima zaštite za 21 dobro sa Liste peticija, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

U Lukavcu se sinoć dogodio tragičan slučaj u kojem...

(VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

U večernjim satima u Sarajevu je došlo do požara. Pripadnici...

Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava...

Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Građani Sarajeva u naselju Alipašino Polje su se požalili...