LifeZdravlje

Naranča – 5 razloga zašto bismo je trebali jesti češće

0

Naranča je jedno od najpopularnijih vrsta voća. Pristupačna je, zdrava, odličnog okusa i dostupna tokom cijele godine.

Ipak, češće je konzumiramo u hladnijim mjesecima kada je sezona prehlada i gripe. Osim što je, kao i ostali agrumi, moćan saveznik u borbi protiv baktrija i virusa te dokazano podiže imunitet, postoji još mnogo razloga zašto bismo je trebali jesti češće.

Naranča – 5 razloga zašto bismo je trebali jesti češće, Life.ba

Snižava krvni pritisak i holesterol

Hemikalija iz soka naranče hesperidin poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Samo dvije čaše soka od naranče dnevno, pokazala su istraživanja, mogu sniziti visok krvni pritisak i razinu kolesterola u krvi.

Ublažava upale

Naranča je bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu. Odličan je izvor i bioflavonoida koji ublažavaju bolove u zglobovima, posebno bijeli dio kore naranče.

LIFE:  Krizni štab KS pozvao građane: Tokom praznika kontakt sa prijateljima i rodbinom svesti na minumum

Održava zdravlje kostiju i zubi

Dostupnost visokog sadržaja kalcija u naranči održava i štiti zdravlje kostiju i zubi te ih čuva zdravima. Dvije naranče dnevno osigurat će 10 posto potrebnog unosa kalcija dnevno.

Naranča – 5 razloga zašto bismo je trebali jesti češće, Life.ba

Čuva zdravlje kože

Antioksidacijska svojstva naranče kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od naranče svakoga dana.

Sprječava probavne probleme

Zbog velike količine vlakana, naranča doprinosi pravilnom funkcioniranju probavnog sistema i  olakšava probavu. Osim toga, sadrži i visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasiti organizam.

Facebook komentari

8.7

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like