LifePutovanja

Narod Anangu slavi zabranu uspona na Uluru

0

Pripadnici australskog naroda Anangu u nedjelju su uz zalazak sunca nad monolitnom stijenom Uluru, pjesmom i plesom proslavili povijesnu zabranu uspona na čuvenu stijenu u srcu australske pustinje koju domoroci smatraju svetom.

Pristup stijeni Uluru, koji je za turiste otvoren pedesetih godina prošlog stoljeća, u petak je trajno zatvoren za sve penjače. Cijeli su dan rijeke turista koristile posljednji trenutak da se popnu na 348 visoku crvenu monolitnu stijenu koja dominira pustinjskim dijelom središnje Australije.

Navečer se u njezinu podnožju okupilo mnoštvo prateći kako čuvari parka postavljaju oznaku “Trajno zatvoreno”, što je dugogodišnja želja starosjedilaca, čiji preci to mjesto štuju desecima tisuća godina.

“Danas više nema penjanja”, povikala je poglavarka plemena, Nelly Patterson. “Zabranite pristup!”, kazala je, dok je mnoštvo pljeskom pozdravilo njezinu naredbu.

Uluru je na UNESCO-vom popisu prirodne baštine, a njegovi vlasnici, narod Anangu, još je od 1985., kada je vraćen australskim aboridžinima, pozivao posjetitelje da poštuju “duboko duhovnu važnost” koju za njih ima ta stijena.

LIFE:  BiH: Preminula pacijentica u izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu

U podnožju stijene je desetljećima stajao natpis: “Ovo je naš dom. Molimo vas, ne penjite se”, ali malo tko je to poštivao. “Mislim da je za majku prirodu vrlo važno da se odmori”, kazao je posljednji penjač na Uluru, Australac James Martin, prenosi Hina.

Uprava parka pojačala je ophodnje tijekom vikenda, uz prijetnju novčane kazne do 10.000 američkih dolara za sve koji se ogluše o naredbu. Idući će tjedan početi radovi na uklanjanju lanca postavljenog kao pomoć penjačima na vrlo strmim prolazima stijene. Turisti su i dalje dobrodošli u nacionalni park Uluru-Kata Tjuta gdje će se monolitnoj stijeni moći diviti iz podnožja.

Facebook komentari


Semenuk po treći put najbolji na Red Bull Rampageu

Previous article

Roger Federer odustao od učešća na Mastersu u Parizu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life