Life

NASA šalje dron na Saturnov mjesec kako bi istražio prošli i sadašnji život

0

NASA planira poslati dron nazvan “Vilinski konjic” na Titan, najveći Saturnov mjesec, poručili su iz te agencije, najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

LIFE:  Video: Univerzitet u Tuzli svečano promovirao 453 diplomanta i 93 magistra

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

– Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom – rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstein u video telekonferenciji, a prenosi novilist.hr.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života, rekao je.

Fena

Facebook komentari

Motorom do Nordkappa za djecu sa posebnim potrebama

Prethodni članak

Jajce: Pozorišne igre BiH, bogat program i ove godine

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life