Naučnici otkrili planetu veličine Zemlje na kojoj bi se mogao razviti oblik života

- Advertisement -

Grupa naučnika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planetu veličine Zemlje na kojoj bi se mogao razviti neki oblik života, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz NASA-e su kazali da su njihovi astronomi pronašli planetu u drugom Sunčevom sistemu koja je mnogo slična Zemlji.

Planeta se zove “Kepler-1649c“, a otkrio ju je tim prekookeanskih naučnika koji su koristili ponovo analizirane podatke NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler, koji je povučen iz upotrebe 2018. godine.

“Od svih egzoplaneta koje je Kepler pronašao, ovaj daleki svijet – smješten 300 svjetlosnih godina od Zemlje – po veličini i procijenjenoj temperaturi je najsličniji Zemlji“, saopćeno je iz NASA-e.

“Ova novootkrivena planeta je samo 1,06 puta veća od naše planete. Također, količina zvjezdane svjetlosti koju prima od svoje zvijezde domaćina je 75 posto količine svjetlosti koju Zemlja prima od Sunca, što znači da je temperatura egzoplanete možda slična našoj planeti“, dodaje se.

Naučnik pri NASA-i Thomas Zurbuchen je izjavio da je veoma uzbuđen zbog otkrića ove planete.

“Ovaj intrigantni i daleki svijet daje nam još veću nadu da neka druga Zemlja leži među zvijezdama, čekajući da je pronađemo”, kazao je Zurbuchen.

Podsjetimo, 2014. godine istim teleskopom je otkrivena i “Kepler-186f“, prva planeta veličine Zemlje, koja je pronađena izvan našeg Sunčevog sistema.

Rezultati otkrića nove planete su objavljeni u ” The Astrophysical Journal Letters”, naučnom časopisu koji astrofizičarima omogućava da u kratkom roku objave originalna istraživanja od velikog značaja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...