Naučnici tvrde da se ispod površine Plutona vjerovatno krije okean

- Advertisement -

Ispod površine planete Pluton vjerovatno postoji okean u tekućem stanju, pokazalo je još jedno naučno istraživanje objavljeno ove sedmice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta proučavali su površinske slike Plutona snimljene NASA-inim svemirskim brodom “New Horizons“ 2015. godine, te kompjuterske simulacije unutrašnjosti patuljaste planete, a istraživanje je potom objavljeno i u naučnom časopisu “Nature Geoscience“.

Carver Bierson, član istraživačkog tima koji je radio na ovoj studiji, kazao je da su došli do nekih novih podataka o Plutonu.

“Kada je Pluton počeo da se formira, u proces u uključene nove materije koje su izazivale udar poput eksplozije na njegovu površinu. Svaki od tih udara je poput eksplozije koja zagrijava okolinu“, kazao je Bierson, dodavši:

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

“Da se Pluton formirao polako, površina bi se hladila između svakog udara i uglavnom bi ostala vrlo hladna. Međutim, ako se formirala brzo, imate onda uticaj na vrh udara i površina nema dovoljno vremena da se ohladi. Računamo da bi se, ako se Pluton formirao za manje od 30.000 godina, toplota od tih utjecaja mogla biti dovoljna da dovede do nastanka okeana“, objasnio je ovaj naučnik.

Istakao je da se okean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara, dodajući da se prema ovom scenariju voda širi dok se smrzava, a pukotine na površini Plutona mogu biti dokaz postojanja okeana.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Trogodišnje dijete se utopilo u bazenu

Pluton je prva po veličini patuljasta planeta u Sunčevom sistemu i druga po masi, nakon Eride. Ovu patuljastu planetu jedva je moguće vidjeti amaterskim teleskopom – njegova prividna magnituda od oko 13 zahtjeva prečnik objektiva najmanje 200 milimetara.

U septembru 2016. godine, naučnici sa Univerziteta Brown simulirali su utjecaj za koji se mislilo da je stvorio Sputnik Planitiu, i pokazali da je možda rezultat porasta tekuće vode odozdo nakon sudara, što implicira postojanje podzemnog okeana dubokog najmanje 100 kilometara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...