Life

Nelson: Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost

0
Nelson: Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost, Life.ba
Eric Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson apelirao je danas na građane Bosne i Hercegovine da iskoriste svoje pravo na glasanje.

– Dok vi to radite, SAD će uraditi svoj dio posla i podržati napore da izborni proces bude korektniji i transparentniji – istakao je ambasador Nelson.

Kako je naveo, izbori su osnova demokratije, a mogućnost glasanja je teško stečeno pravo koje građanima daje moć i omogućava da se njihov glas čuje.

Međutim, izbori ne mogu biti u potpunosti reprezentativni ukoliko građani aktivno ne iskoriste to pravo zbog čega je apelirao na svakog građanina BiH da to uradi.

– Na nedavno održanim izborima u mojoj zemlji, svjedočili smo da pandemija nije bila prepreka za građane da iskoriste pravo da glasaju jer su izašli na izbore širom Sjedinjenih Američkih Država u rekordnom broju – podsjetio je.

Istaknuo je da svako zaslužuje kvalitetan život i prosperitetnu budućnost, bh. građani zaslužuju lidere koji su spremni da rade za njih, a ne za ličnu korist ili korist partija iz kojih dolaze.

– Zato je važno da svako od vas igra aktivnu ulogu u biranju onih koji će vas predstavljati. Birat ćete one koji treba da rješavaju probleme na lokalnom nivou koji direktno utiču na vaše i živote vaših porodica – kazao je Nelson.

Podsjetio je da su lokalni predstavnici odgovorni za poboljšanje prijevoza i druge javne infrastrukture, za donošenje odluka o obrazovnim resursima, za vođenje zajednice u vrijeme pandemije, te za mnoga druga svakodnevna pitanja.

– Pošto mnoge kandidate poznajete lično, možete donijeti utemeljene odluke o tome ko je kvalificiran, pošten i motiviran da radi za vas, a ne za uske političke ili lične interese. Vjerujem da vi, građani, niste spremni prihvatiti manipulaciju niti priče koje unose podjele, a čiji je cilj da vam odvrate pažnju od ovih važnih lokalnih pitanja – dodao je Nelson.

LIFE:  SAD: Od COVID-19 preminulo više od 300.000 ljudi

Izrazio je nadu da će mladi shvatiti koliku moć imaju da učine BiH boljim mjestom za život te da su svjesni da aktivno učešće, odlazak na biračko mjesto i glasanje jesu načini na koje mogu uzeti svoju budućnost u svoje ruke.

– Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost, a budućnost ima najviše uticaja na mlade glasače – ocijenio je Nelson.

Tokom mandata u BiH, kaže da je slušao građane iz svakog dijela BiH kako izražavaju frustracije izbornim nepravilnostima, ali postoji način da se smanje šanse za te nepravilnosti  i to uzimanjem stvari u svoje ruke i glasanjem.

Naime, što je veći broj onih koji izađu na izbore, manja je šansa za manipulacije, a veliki odaziv glasača, uz transparentno i nestranačko praćenje izbora nevladinih organizacija iz BiH itekako će uticati na sprečavanje prevara.

– Čuo sam i puno priča o tome kako glasači prodaju svoj glas za samo 50 KM, a on vrijedi mnogo više. Zato apeliram na svakog građanina da cijeni svoj glas, brani ga i iskoristi kao slobodno biće – dodao je ambasador SAD-a u BiH.

Na kraju poruke kazao je da su izborne reforme koje već dugo preporučuju OSCE i Vijeće Evrope fundamentalni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji, što 2021. godinu čini ključnom godinom za djelovanje.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like