Njemačka: CDU u subotu bira novog lidera i nasljednika Angele Merkel

- Advertisement -

Vladajuća njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) u subotu će na kongresu birati novog lidera i nasljednika kancelarke Angele Merkel, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je još prije tri godine najavila da se ove godine povlači s političke scene, a kongres za izbor njenog nasljednika na čelu CDU-a će biti održan u online formatu zbog pandemije COVID-19.

Ponajviše izgleda od trojice kandidata za lidera CDU-a ima biznismen i advokat Friedrich Merz, ali ne zaostaju mnogo ni njegovi rivali Armin Laschet i Norbert Rottgen.

O tijesnoj utrci na čelnu poziciju unutar CDU-a svjedoči i anketa koju je državna televizija ARD provela ove sedmice, a rezultati su pokazali da Merz ima podršku od 29 posto članstva te konzervativne partije.

PROČITAJTE JOŠ:  U Doboju uhapšena dva pješaka jer su odbili test na drogu

Njegov rival Lascher, premijer Sjeverne Rhine-Westphalie ima podršku od 25 posto, baš kao i parlamentarac i vanjskopolitički ekspert Roettgen, čija popularnost je u velikom usponu u proteklih nekoliko sedmica.

Novog lidera CDU-a će u subotu online glasanjem birati 1.001 delegat koji dolazi iz regionalnih i lokalnih odbora te partije.

Delegati će svoje glasove poslati i poštom, što smanjuje mogućnost manipulacije izborima od strane hakera ili organizatora kongresa.

Rezultati izbora i ime novog predsjednika CDU-a biće poznati do 22. januara.

Subotnji kongres i izbor novog lidera važan je čin za njemačke demokršćane, jer će odrediti direkciju u kojoj će ta politička opcija krenuti nakon povlačenja kancelarke Merkel.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Merkel se s pozicije predsjednice CDU-a povukla 2018. godine i saopćila namjeru o povlačenju s političke scene.

Njen nasljednik će vrlo je izvjesno biti kandidat za novog njemačkog kancelara na izborima koji će se u toj zemlji održati u septembru. To će biti predmet pregovora s koalicionom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Posljednja anketna istraživanja pokazuju da CDU/CSU i dalje predstavljaju najjaču političku opciju u Njemačkoj s podrškom od oko 36 posto biračkog tijela. Međutim, takva podrška implicira da će za ostanak na vlasti morati ponovo koalirati s drugim političkim strankama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...