Njemačka pozvala svoje građane da prestanu putovati u visokorizične zemlje

- Advertisement -

Njemačka je u četvrtak pozvala svoje građane da prestanu putovati u zemlje i regije za koje se smatra da imaju visoku stopu rizika od pandemije koronavirusa i objavilla je planove za strožim pravilima karantina.

– Ispostavilo se da je nesrazmjerno veliki broj putnika koji se vraćaju (iz visoko rizičnih regija) testiran pozitivno – izjavila je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa čelnicima 16 njemačkih saveznih država.

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u poređenju s drugim velikim evropskim zemljama, s 237.936 zaraženih i 9.285 preminulih. Dnevne brojke novozaraženih u rastu su, međutim, od početka jula i ubrzale su se u posljednjim sedmicama.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

U posljednjim su sedmicama lokalne epidemije koje su započinjale na svadbama, porodičnim skupovima i zabavama na plažama van zemlje ispunile naslovnice lokalnih medija i dovele su do poziva za zabranom dešavanja na kojima se ne mogu poštovati pravila fizičkog distanciranja.

Najvjerovatnije od oktobra, svi koji su bili u karantinu jer su putovali u visoko rizičnu zemlju neće imati pravo na obeštećenje zbog izgubljenih primanja, kazala je Merkel.

Njemačka ima listu visoko rizičnih zemalja i regija, od kojih je većina izvan Evrope. Nedavno je, međutim, dodala na listu brojne regije unutar Evropske unije, uključujući Pariz, francusku Azurnu obalu i veći dio Španije.

Njemačka je također produžila zabranu velikih dešavanja kao što su koncerti, sportska natjecanja i festivali, do kraja godine. Prethodno je bilo predviđeno da zabrana traje do kraja oktobra.

PROČITAJTE JOŠ:  Tijelo malene Danke Ilić još nije nađeno: U pritvoru preminuo brat jednog od osumnjičenih za ubistvo

Države će također uvesti strožije limite na okupljanja u privatnim domovima, a 15 od 16 njemačkih država pristalo je na minimalnu globu od 50 eura zbog nenošenja maske gdje je to obavezno, kao što je to slučaj u prodavnicama i u javnom saobraćaju.

– Korona se u potpunosti vratila u Njemačku. Nema nikakvog smisla imati publiku na nogometnim mečevima ponovo od septembra – izjavio je bavarski državni premijer Markus Soeder na zajedničkoj konfereniji za novinare s Merkel, prenosi Reuters.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...