Life

Njemačka uvodi djelomični lockdown

0
Njemačka uvodi djelomični lockdown, Life.ba
Ilustracija, AA

Njemačka će u novembru uvesti djelomični lockdown u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, najavila je kancelarka te zemlje Angela Merkel u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je nakon sastanka održanog videolinkom s premijerima saveznih pokrajina, rekla kako su se dogovorili o novim mjerama usljed pogoršane epidemiološke situacije.

”Moramo djelovati i moramo brzo djelovati“, rekla je Merkel dodajući kako nisu uspjeli stabilizirati porast broja zaraženih te da će njemački zdravstveni sistem dosegnuti svoju granicu u narednih nekoliko sedmica.

Nove restrikcije koje se odnose na javnost i društveni život bit će uvedene 2. novembra i trajat će najmanje četiri sedmice.

Prema novim mjerama, kafići i restorani će moći raditi samo uz dostavu i preuzimanje narudžbi za ponijeti. Hoteli neće moći otvoriti vrata turistima. Mjesta za kulturu i zabavu bit će također zatvorena na najmanje četiri sedmice.

LIFE:  Glavni tužilac ZHK: Uzrok smrti mladih kod Posušja gušenje ugljen-monoksidom

Merkel je rekla kako će društvena okupljanja biti ograničena na najviše deset osoba iz maksimum dva domaćinstva.

Škole i vrtići će ostati otvoreni, ali lokalne vlasti će poduzeti mjere kako bi osigurale poštivanje socijalne distance i pravila higijene.

U srijedu je Njemačka potvrdila 14.964 nova slučaja zaraze, najviše na dnevnom nivou od početka pandemije.

Broj zaraženih koronavirusom na odjelima za intenzivnu njegu udvostručen je u posljednje dvije sedmice, a u utorak je dosegao 1.470. Čak 688 njih je na respiratoru.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like