Nova dva slučaja zaraze Covidom-19 na području HNK-a

- Advertisement -

Tokom posljednja 24 sata na području HNK-a zabilježena su nova dva slučaja zaraze virusom Covid-19. Po jedna osoba zaražena je u Mostaru i Konjicu, a riječ je o kontaktu prvozaraženog u Mostaru i osobi koja je također “u konekciji“ sa zaraženima na svečanosti kompanije Igman u Konjicu 11. marta. Direktor Zavoda za javno zdravstvo doktor Nermin Avdić rekao je da su medicinski radnici u Hercegovini na dobrom putu da suzbiju dva žarišta, iako se, priznao je, i kasnije mogu pojaviti sekundarni kontakti sa zarazom.

“Sekundarni i tercijarni rizici moraju ostati u samoizolaciji minimalno 14 dana. Izdano je 813 novih rješenja za samoizolaciju, a mjere su pooštrene i na samim granicama. Nastojimo biti što rigorozniji. Ovo se samo tako može ublažiti i usporiti, a kako bismo imali mogućnost na pravi način odgovoriti zadatku. Ukoliko broj zaraženih iznenada poraste, onda je zaista teško odgovoriti”, rekao je Avdić.

Dodao je i da je prvozaraženi trenutno u srednje teškom stanju, da koristi respirator, te da je stanje pod kontrolom, odnosno da se od jučer nije promijenilo.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježen Dan narcisa u Sarajevu: Defile bajkera i žena oboljelih od raka dojke

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda rekao je da su policijski službenici zasad imali 374 obilaska osoba u samoizolaciji, te da u 67 navrata nisu zatekli osobe na mjestima na kojima su morali biti. Naveo je i da MUP u potpunosti poštuje i provodi zapovijedi Kriznog štaba i kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata.

“Zapovijedi se u velikom procentu poštuju. Objekti su uglavnom zatvoreni na vrijeme. Moram da spomenem i novu mjeru, odnosno zapovijed, a koja se odnosi na zabranu kretanja osoba koje su mlađe od 18 i starije od 65 godina. Ona je teže provodiva, pa s ovog mjesta apel svima da se pridržavaju”, izjavio je Bevanda.

Napomenuo je i da se u slučaju da se osobe koje bi morale vrijeme provoditi u samoizolaciji zateknu na javnim površinama, odmah pravi zabilješka koja se zatim upućuje sanitarnom inspektoru, a potom i u dalju proceduru.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Istanbulu: U požaru poginulo najmanje 29 ljudi

U slučaju da onaj koji krši mjere nakon insistiranja policije odbija da se vrati na mjesto na kojem mora boraviti, na licu mjesta piše se prekršajni nalog uz novčanu kaznu od 500 KM. U slučaju da se osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina zateknu u javnom prostoru, upućuju se na mjesto boravka, a ukoliko se i one usprotive, krivično će se goniti prema važećim zakonima.

Krizni štab Civilne zaštite HNK-a jučer je donio odluku o zabrani okupljanja više od deset osoba na jednom mjestu, uz naredbu da eventualno devet ili manje osoba na jednom mjestu ne smiju prilaziti jedni drugima na rastojanje manje od dva metra. Poručeno je i da osobe koje imaju zdravstvene probleme mimo Covida-19 mogu bez problema liječiti se u bolnicama i domovima zdravlja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...