LifeLife news

NOVA STUDIJA Iznenađujući učinci kafe na mozak

0
NOVA STUDIJA Iznenađujući učinci kafe na mozak, Life.ba

Ako pijete kafu, vjerojatno se slažete da vam uz jutrnje buđenje ništa ne prije koliko šalica kafe.

Novo istraživanje nadziralo je aktivnost mozga kako bi otkrilo koliko kafa utječe na moždanu aktivnost na načine koji nikada prije nisu bili pomno ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Sveučilišta Minho, vodio je studiju koju je sponzorirao Institut za znanstvene informacije o kafi.

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetsku rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona u grupi u kojoj su osobe koje piju kafu u usporedbi s grupom osoba koje ne piju kafu. Istraživanje je promatralo tri segmenta: odmaranje, izvršavanje zadatka i učinak neposredno nakon što se popije šalica kafe.

“Ovo je prvi put da se s ovoliko detalja istražuje učinak koji redovito pijenje kafe ima na našu moždanu aktivnost”, piše Sousa u studiji.

Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između ispijanja kafe i “učinkovitijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnosti.” 

Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo je istraživanje potvrdilo da napitak ima te učinke na vaš mozak.

Štoviše, istraživači su također otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i pohranu sjećanja.

Još jedna veza između kafe i mozga je uočena, a to je možda manje iznenađujuće, jeste da su mozgovi pojedinih sudionika studije pokazali veći stupanj stresa nakon što su popili kafu.

Čini se da studija nije istraživala je li kafa ili jednostavno kofein donio ove prednosti, ali za ljubitelje kafe to uopće nije važno važno. Oni jednostavno moraju doživjeti taj jutarnji trzaj.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like