Nova studija sugerira da ova popularna hrana može povećati gubitak kilograma

- Advertisement -

Jeste li znali da vam redovito grickanje orašastih plodova može pomoći u gubitku kilograma? Novo istraživanje sugerira da uključivanje raznih orašastih plodova u prehranu može pomoći ne samo da se oslobodite viška kilograma, već i da dugoročno smanjite težinu.

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je dodavanje mješavine različitih orašastih plodova – koji uključuju brazilske oraščiće, indijski oraščić, pinjoli, pistacije, orahe i makadamije – u programu za upravljanje težinom rezultiralo značajnim gubitkom kilograma i poboljšanjem sitosti.

Što je zahtijevalo istraživanje?

Skupina od 95 muškaraca i žena koji su imali ili prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili, u dobi od 30 do 68 godina, podijeljeni su u dvije skupine. Jednoj skupini je naloženo da konzumira 1,5 grama miješanih orašastih plodova, dok je drugoj rečeno da prezalogaji grickalice i perece. Važno je napomenuti da su oba međuobroka sadržavala jednaku količinu kalorija.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća kod Varaždina: Poginula dva muškarca, kvadom upali u rijeku

Svaki je sudionik slijedio hipokaloričnu dijetu za mršavljenje, što znači da su svakodnevno smanjivali unos kalorija za oko 500 kalorija i usredotočili se na to da tri mjeseca jedu više hrane koja ima visoku kalorijsku gustoću. Studija je završila 12-tjednim programom održavanja izokalorične težine.

Rezultat? Ispostavilo se da su obje skupine pokazale značajan gubitak kilograma u prvih 12 tjedana, međutim, pokazalo se da su oni koji su nastavili jesti orašaste plodove povećali razinu sitosti.

Istraživači vjeruju da je to razlog zašto je skupina koja je jela orašaste plodove  pokazala bolje upravljanje težinom u usporedbi s grupom koja je jela grickalice s perecima.

Poenta

Orašasti plodovi su vrlo kalorični, pa se količina od 1,5 unci može kretati od 240 do 300 kalorija. Također vam mogu pomoći da se dulje osjećate sitijima i kao rezultat toga, spriječit će vas da pretjerate s “praznom kaloričnom hranom” (koštaju vas kalorija, ali ne osiguravaju nikakvu prehranu) kasnije tijekom dana.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Ilidži, povrijeđeno pet osoba

Bademi su još jedna popularna vrsta orašastih plodova koji mogu pomoći u jačanju sitosti, a dijelom i u poticanju mršavljenja, kao i u promicanju održavanja težine. Nedavno istraživanje otkrilo je da se oko 20% kalorija dobivenih iz masti u bademima ne apsorbira u probavnom traktu, što znači da broj kalorija naveden na poleđini kutije badema ne znači nužno da će vaše tijelo toliko apsorbirati.

Istraživači iste studije također su otkrili da se sudionici nisu udebljali unatoč tome što su unosili više masti i kalorija iz badema.

Kada se orašasti plodovi ugrade kao međuobrok na dijeti s ograničenim kalorijama, mogu biti učinkovit način mršavljenja i mogu vam pomoći da s vremenom održavate svoju težinu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...