Nove varijante virusa mogle bi utjecati na lažno negativne rezultate PCR testova

- Advertisement -

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije koronavirusa, uključujući i varijantu B.1.1.7 otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na covid-19.

PCR test je molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisutnosti virusne RNK molekule.

Agencija je upozorila osoblje kliničkih laboratorija i pružatelje zdravstvenih usluga na moguće lažno negativne rezultate bilo kojeg PCR testa te ih je pozvala da pozorno razmotre takve rezultate u kombinaciji s kliničkim opažanjima te da ponove ispitivanje, ali nekim drugim testom ako i dalje sumnjaju na covid-19 .

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u dijelu njegova genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući ipak kako je opasnost od toga da ovakve mutacije utječu na sveukupnu točnost testiranja niska.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

Agencija je zamijetila da je analizom utvrđeno da bi na rezultate triju testova na koronavirus koja su dobila odobrenje za nužnu upotrebu u Sjedinjenim Državama mogle utjecati genetske mutacije koronavirusa, no čini se da taj utjecaj nije od velikog značaja.

Zaraznija varijanta covida-19 koja je zahvatila Ujedinjeno Kraljevstvo uočena je u najmanje pet američkih saveznih država, izvijestio je prošli tjedan ravnatelj Nacionalnog zavoda za zdravlje Francis Collins, a znanstvenici su u petak izvijestili da bi novorazvijena cjepiva trebala biti jednako učinkovita i protiv nove varijante koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Stephen Hahn iz FDA je istaknuo da će Agencija i dalje nastaviti s nadzorom genetskih mutacija koronavirusa kako bi se zajamčilo da svi dosad odobreni testovi daju točne rezultate.

“Nastavit ćemo raditi s autoriziranim tvrtkama koje rade na razvoju testova te ćemo pomno proučavati podatke kako bismo zajamčili da se dijagnosticiraju svi pacijenti zaraženi SARS-CoVom-2, uključujući i one zaražene mutiranim sojevima”, rekao je Hahn.

FDA u ovom trenutku smatra da su cjepiva koja trenutačno imaju dozvolu za upotrebu i dalje učinkovita u zaštiti od mutiranih sojeva. Liječnici i javnost bit će obaviješteni o potencijalnim novim saznanjima, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...