Obavještavamo rodbinu i prijatelje: U BiH su sahranjena ljudska prava (FOTO)

- Advertisement -

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u saradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika “Altteatar” organizovali su danas na trgu ispred Sarajevske katedrale performans “sahranjivanja ljudskih prava u BiH”.

Aktivistica YIHR Ruba Velagić izjavila je da je YIHR odlučio “sahraniti ljudska prava” jer nadležni u Bosni i Hercegovini “ništa ne rade na njihovom očuvanju i očuvanju demokratskih vrijednosti”.

„Želimo skrenuti pažnju javnosti na nemile događaje u posljednje vrijeme, od neimplementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ustavnih reformi kojih nema, kao i na opće stanje u društvu“, rekla je Velagić. Ona je dodala da će ovaj način obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava možda preći u tradiciju ukoliko se na pitanju unapređenja poštivanja ljudskih prava u BiH ništa ne bude radilo.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Adnan Gavranović iz Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje u izjavi za agenciju Anadolija istakao je da dolazi “iz grada koji je podijeljen”, te dodao da u njegovom gradu ne postoji multietnički dijalog između mladih ljudi.

„U našem gradu postoje dvije škole pod jednim krovom i vlada opća segregacija između mladih ljudi. Mladi ljudi se ne susreću međusobno, ne druže i ne rade na multietničkom i interetničkom dijalogu“, rekao je Gavranović.

On je kazao kako je jedan od razloga za performans i uticanje na svijest mladih u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet vagona iskočilo iz šina kod Mostara: Teret se rasuo oko pruge

„Svake godine nas ima sve više i sve je više naših ideja. Ove godine akcija će biti u više gradova u BiH što zapravo govori o važnosti ovog dana. Ovo danas je samo prezentacija stanja ljudskih prava u BiH, a mi ih svaki dan živimo i borimo se za njih“, naglasio je Gavranović.

Aktivisti su noseći crni kovčeg, koji simbolizuje kovčeg u kojem se sahranjuju ljudska prava, u povorci prošli kroz centralne dijelove Sarajeva sve do zgrade Parlamenta Bosne i Herecegovine, gdje je kovčeg simbolično i pokopan.

Performans se, osim u Sarajevu, danas održava u Banjoj Luci i Mostaru.

Anadolija,

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...