Obilazak Beča u električnom fijakeru

- Advertisement -

Bečlije se u okviru aktuelne ofanzive bečkog preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie mogu upoznati sa svim mogućnostima električne mobilnosti. Pored mnogobrojnih događaja i informacija imaju priliku da se provozaju i u električnom fijakeru.

Električni fijaker, kojeg pokreće zelena energija s javnih punionica, će ići na turneju po cijeloj Austriji. Fijaker može razviti brzinu do 25km/h i s jednim punjenjem, ovisno od opterećenja, preći relaciju od 45 do 120 kilometara. U njega se smjesti do osam putnika, a ukoliko se spusti vanjska temperatura tu je i grijanje u sjedištima.

– Do 2020. godine će grad Beč staviti u upotrebu do 1.000 električnih punionica s isključivo zelenom energijom – izjavila članica bečke gradske vlade za zaštitu okoliša Ulli Sima.

U fokusu trenutne ofanzive su sve prednosti i posljedice električne mobilnosti, koje se prije svega odražavaju na klimatske promjene u austrijskoj prijestolnici.

Beč je tako zahvaljujući intenzivnim naporima uspostavio najniži stepen CO2-emisija u Austriji.

Jedna od poruka ofanzive jeste da se korištenjem električnog automobila uštede do tri četvrtine štetnih emisija u poređenju s korištenjem običnog automobila.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...