Od drevnih azerbejdžanskih distrikta Jabrayil i Zengelan ostale samo ruševine i vojni punktovi [video]

- Advertisement -

Azerbejdžanski distrikti, Jabrayil i Zengelan, koji se nalaze u južnom dijelu nedavno oslobođene karabahske regije na granici sa Armenijom i Iranom, potpuno su uništeni nakon armenske okupacije. Nekada popularna turistička mjesta, danas su samo ruševine i punktovi azerbejdžanske vojske.

Ta vojska je prije tri mjeseca ponovo ušla u distrikte nakon 28 godina, a predsjednik te kavkaske zemlje Ilham Aliyev lično je podigao zastave u svakom većem gradu oslobođenog Karabaha.

Jabrayil su Armenci zauzeli u augustu 1993. godine. Na tom području živjelo je oko 81.000 stanovnika i skoro svi su pobjegli na slobodne teritorije.

Među najznamenitijim atrakcijama bio je Park prijateljstva, prostran i pun zelenila, čiji je ulaz krasio spomenik sa 15 česmi koje simboliziraju prijateljstvo 15 sovjetskih republika. Od te kulturne baštine Azerbajdžana ostao je samo zid sa nedavno ugrađenih 14 česmi, bez Armenije, nekada pobratimske bivše sovjetske republike.

U Jabrayilu nema nikakvih uslova za povratak izbjeglica, jer je većina teritorije minirana i nepregledana. Procjenjuje se da će proces deminiranja oslobođenih teritorija trajati od 13 do 15 godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Mnogi bivši stanovnici te pokrajine žele se vratiti, iako ni tri mjeseca poslije civilima nije dozvoljeno da uđu u pokrajinu Karabah. Neki od njih su tokom azerbejdžansko-armenskog rata 1990-ih godina, a koji su izbjegli u Baku ili Gandžu, ponijeli ključeve svojih kuća s željom da ponovo otključaju vrata svojih domova. Mnogi od njih su umrli s tom nadom.

Prije okupacije stanovnici Jabrayila su se bavili vinogradarstvom, stočarstvom i uzgojem žitarica, imali su 72 srednje škole, 40 sportskih klubova, 78 biblioteka te osam bolnica. Regija je obilovala mnogim historijskim i arheološkim spomenicima i arhitektonskim remek-djelima, kao što su dvorci, grobnice, džamije, hamami te jedinstveni most Khudaferin na rijeci.

Most za koji se pretpostavlja da je izgrađen u 13. stoljeću smatra se svjetskom baštinom zbog važnih historijskih događaja, prekrasnog krajolika te inženjerskih performansi.

Nakon što su armenske oružane snage okupirale regiju Jabrayil 1993. godine, most Khudafarin više nije bio dostupan azerbejdžanskoj vladi. Most je danas velikim dijelom oštećen, upravo jer ga Azerbejdžanci posljednjih 28 godina nisu mogi sanirati i restaurirati. U noći između 18. i 19. oktobra 2020. godine most Khudafarin je oslobođen.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Bolest koja godišnje ubije milion ljudi

Situacija je ista i u pokrajini Zengilan, smještenoj na jugoistoku planinskog lanca Malog Kavkaza i lijevoj obali rijeke Araz. Okrug graniči sa Armenijom na zapadu i Iranom na jugu.

Područje ima jedinstvenu ljepotu. Bogato je strmim liticama, poljima i riječnim dolinama, ali i kulturnim spomenicima pronađenim tokom arheoloških iskopavanja.

Prema čuvenom geografu i historičaru Khamdulli Kazviniju, Zengilan je osnovan 636. godine. Arheološka iskopavanja dokazuju da je područje bogato arheološkim i arhitektonskim spomenicima. Ovdje su otkrivene ruševine srednjovjekovnog grada poznatog kao “Shahri Sharifan” ili “Shahri Khalifan”.

Centar Zangilana danas je samo ruševina, ima nekoliko funkcionalnih zgrada, kao što je improvizirana policijska stanica u kojoj još nije uvedena struja te nekoliko vojnih punktova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...