LifeLife news

Organizmu više štetite ako ne jedete ribu nego ako pušite

0
Organizmu više štetite ako ne jedete ribu nego ako pušite, Life.ba
Ilustracija

U magazinu American Journal of Clinical Nutrition objavljeno je istraživanje koje pokazuje da ljudi koji ne jedu dovoljno omega-3 imaju veću vjerojatnost da će umrijeti ranije od ljudi koji puše.

Zanimljivo, znanstvenici predviđaju da će si sadašnji pušač u dobi od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u usporedbi s onima koji ne puše, a ranija smrt za još jednu godinu prijeti onima koji ne jedu masnu ribu.

Naime, masne kiseline koje se nalaze u ulju nekih riba poput sardina, skuša, haringa i lososa smatraju se vrlo korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške.

– U Japanu, gdje je omega-3 indeks veći od osam posto, očekivani životni vijek je oko pet godina duži nego u SAD-u, gdje je omega-3 indeks oko pet posto. Stoga, u praksi, prehrambeni izbori koji mijenjaju omega-3 indeks mogu produžiti život. U konačnici čini se da su pušenje i omega-3 indeks čimbenici rizika ne koje je najlakše utjecati – kaže dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi.

Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim kolesterolom.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like