Otac weba pokreće totalni redizajn interneta: ‘Imam rješenje, otarasit ćemo se kontrole Googlea i Facebooka!‘

- Advertisement -

Sir Tim Berners-Lee, stručnjak računalnih znanosti i izumitelj internetskog navigacijskog sustava poznatog kao World Wide Web, zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi redizajnirati kibernetički prostor.

Pokrenuvši ‘startup’ Inrupt, Berners-Lee želi popraviti neke od problema koje su zadesile tzv. otvorenu mrežu u doba golemih, centraliziranih platformi poput Facebooka i Googlea.

Njegov ‘startup’ razvija decentraliziranu platformu Solid otvorenog koda, a jutarnji.hr piše da je misija vratiti joj kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.

Ljudi će se moći samo jednom ulogirati za bilo koju uslugu, a osobni podaci će se pohranjivati u “kapsule”, tj. osobna internetska spremišta podataka.

PROČITAJTE JOŠ:  Strahote rata: Dvomjesečna palestinska beba umrla od pothranjenosti u Gazi

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”, rekao je Berners-Lee, jedan od utemeljitelja Inrupta zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim riječima, novi web će omogućiti dijeljenje sadržaja direktno između osoba i suradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspjeh te su istovremeno zadobili golemu kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njezin začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati “pod kontrolom”.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

John Bruce, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je tvrtka za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji. Do travnja, kazao je, trebalo bi ih biti puno više. Među ulagačima u tvrtku su Hearst Ventures, Octopus Ventures i Akamai.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...