Otac weba pokreće totalni redizajn interneta: ‘Imam rješenje, otarasit ćemo se kontrole Googlea i Facebooka!‘

- Advertisement -

Sir Tim Berners-Lee, stručnjak računalnih znanosti i izumitelj internetskog navigacijskog sustava poznatog kao World Wide Web, zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi redizajnirati kibernetički prostor.

Pokrenuvši ‘startup’ Inrupt, Berners-Lee želi popraviti neke od problema koje su zadesile tzv. otvorenu mrežu u doba golemih, centraliziranih platformi poput Facebooka i Googlea.

Njegov ‘startup’ razvija decentraliziranu platformu Solid otvorenog koda, a jutarnji.hr piše da je misija vratiti joj kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.

Ljudi će se moći samo jednom ulogirati za bilo koju uslugu, a osobni podaci će se pohranjivati u “kapsule”, tj. osobna internetska spremišta podataka.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija o bombi bačenoj na kuću načelnika Irfana Čengića: Oštećena dva automobila i dva stambena objekta

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”, rekao je Berners-Lee, jedan od utemeljitelja Inrupta zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim riječima, novi web će omogućiti dijeljenje sadržaja direktno između osoba i suradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspjeh te su istovremeno zadobili golemu kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njezin začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati “pod kontrolom”.

PROČITAJTE JOŠ:  Podignuta optužnica protiv Ibrahima i Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

John Bruce, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je tvrtka za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji. Do travnja, kazao je, trebalo bi ih biti puno više. Među ulagačima u tvrtku su Hearst Ventures, Octopus Ventures i Akamai.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...