Ovaj je čovjek stvorio prometne gužve na Google mapi koristeći crveni vagon pun telefona

- Advertisement -

Povlačeći 99 telefona niz prazne ulice, umjetnik Simon Weckert napravio ogromnu prometnu gužvu na Google mapi.

Umjetnik Simon Weckert vukao je berlinskim  ulicama crveni vagon. Kamo god krenuli, na Google mapi prikazivali su se prometni zastoji. Ljudi koji koriste Google Maps vidjeli bi debelu crvenu liniju koja označava zagušenja na cesti, čak i kad uopšte nije bilo prometa. Svaki od 99 telefona koje je vukao u vagonu otvorio je Google Maps, što je stvorilo virtualnu iluziju da su ceste zakrčene.

“Prijevozom pametnih telefona na ulici moći ću generirati virtualni promet koji će skretati automobile na drugi put”, rekao je Weckert za Motherboard na Twitteru DM. “Ironično je da to može stvoriti pravu prometnu gužvu gdje god želite.”

Weckert je rekao Motherboardu da je napravio hack / art instalaciju kako bi ljude natjerao da razmišljaju koliko prostora dajemo automobilima u javnom životu i podacima na koje se svakodnevno oslanjamo.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Kako bi izvukao trik, Weckert je iznajmio 99 pametnih telefona i kupio 99 sim kartica. Proveo bi sat ili dva na svakom mjestu, šetajući naprijed i nazad ulicom, da stvori zastoj u prometu.

“Karta nije teritorij …već druga verzija stvarnosti “, rekao je Weckert, citirajući semantičara Alfreda Korzybskog. „Podaci se uvijek prevode u svrhu onoga šta se prezentuje. Slike, popisi, grafikoni i karte koji predstavljaju te podatke su interpretacije, ne postoje neutralni podaci. Podaci se uvijek prikupljaju za određenu svrhu kombinacijom ljudi, tehnologije, novca, trgovine i vlade. ”

Karte su vlastiti teritorij, objektivna stvarnost, odraz stvarnog svijeta. Weckert nam je svima pokazao kako podaci i karte mogu utjecati na svijet. “Karte imaju potencijal kao instrument moći”, rekao je. “Oni zamjenjuju političku i vojnu moć na način koji predstavlja državne granice između teritorija i moguće je ponavljati, legitimisati i konstruirati razlike između klasa i društvenog razumijevanja.”

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

“U ovom se procesu ističe činjenica da smo vrlo fokusirani na podatke i težnju da ih vidimo objektivnim, nedvosmislenim i slobodnim”, rekao je Weckert. “Pri tome se stvara sljepoća protiv procesa koje generiraju podaci i pretpostavke da brojevi govore sami za sebe. Ne samo da prikupljanje podataka pruža interpretativnu širinu, nego i računski procesi omogućavaju daljnja tumačenja.”

“Tako se podaci promatraju kao sam svijet, zaboravljajući da brojke predstavljaju samo model svijeta”, rekao je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...