Life

Ovaj je čovjek stvorio prometne gužve na Google mapi koristeći crveni vagon pun telefona

0
Ovaj je čovjek stvorio prometne gužve na Google mapi koristeći crveni vagon pun telefona, Life.ba

Povlačeći 99 telefona niz prazne ulice, umjetnik Simon Weckert napravio ogromnu prometnu gužvu na Google mapi.

Umjetnik Simon Weckert vukao je berlinskim  ulicama crveni vagon. Kamo god krenuli, na Google mapi prikazivali su se prometni zastoji. Ljudi koji koriste Google Maps vidjeli bi debelu crvenu liniju koja označava zagušenja na cesti, čak i kad uopšte nije bilo prometa. Svaki od 99 telefona koje je vukao u vagonu otvorio je Google Maps, što je stvorilo virtualnu iluziju da su ceste zakrčene.

“Prijevozom pametnih telefona na ulici moći ću generirati virtualni promet koji će skretati automobile na drugi put”, rekao je Weckert za Motherboard na Twitteru DM. “Ironično je da to može stvoriti pravu prometnu gužvu gdje god želite.”

Weckert je rekao Motherboardu da je napravio hack / art instalaciju kako bi ljude natjerao da razmišljaju koliko prostora dajemo automobilima u javnom životu i podacima na koje se svakodnevno oslanjamo.

Kako bi izvukao trik, Weckert je iznajmio 99 pametnih telefona i kupio 99 sim kartica. Proveo bi sat ili dva na svakom mjestu, šetajući naprijed i nazad ulicom, da stvori zastoj u prometu.

“Karta nije teritorij …već druga verzija stvarnosti “, rekao je Weckert, citirajući semantičara Alfreda Korzybskog. „Podaci se uvijek prevode u svrhu onoga šta se prezentuje. Slike, popisi, grafikoni i karte koji predstavljaju te podatke su interpretacije, ne postoje neutralni podaci. Podaci se uvijek prikupljaju za određenu svrhu kombinacijom ljudi, tehnologije, novca, trgovine i vlade. ”

LIFE:  BiH: U Kantonu Sarajevo 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule dvije osobe

Karte su vlastiti teritorij, objektivna stvarnost, odraz stvarnog svijeta. Weckert nam je svima pokazao kako podaci i karte mogu utjecati na svijet. “Karte imaju potencijal kao instrument moći”, rekao je. “Oni zamjenjuju političku i vojnu moć na način koji predstavlja državne granice između teritorija i moguće je ponavljati, legitimisati i konstruirati razlike između klasa i društvenog razumijevanja.”

“U ovom se procesu ističe činjenica da smo vrlo fokusirani na podatke i težnju da ih vidimo objektivnim, nedvosmislenim i slobodnim”, rekao je Weckert. “Pri tome se stvara sljepoća protiv procesa koje generiraju podaci i pretpostavke da brojevi govore sami za sebe. Ne samo da prikupljanje podataka pruža interpretativnu širinu, nego i računski procesi omogućavaju daljnja tumačenja.”

“Tako se podaci promatraju kao sam svijet, zaboravljajući da brojke predstavljaju samo model svijeta”, rekao je.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *