Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Pulitzer”

- Advertisement -

U svečanom Salonu njujorškog Univerziteta Kolumbija upriličena je ceremonija proglašenja dobitnika ovogodišnje nagrade “Pulitzer”, najprestižnijeg priznanja u američkom novinarstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Među dobitnicima “Pulitzera” ove godine je list “Sun Sentinel” sa Floride, vezano za izvještavanje o zločinu u školi „Marjory Stoneman Douglas“ u Parklandu, u februaru 2018, u kojem je ubijeno najmanje 17 osoba. Pomenutom listu je dodijeljena “Pulitzerova nagrada” za javnu službu, a u kontekstu izvještavanja o propustima uprave škole i policije prije i poslije napada.

“Pulitzerova nagrada” za vijesti (breaking news) dodijeljena je dnevnom listu “Pittsburgh Post-Gazette” za izvještavanje o oružanom napadu iz oktobra 2018. godine, na sinagogu u Pittsburghu, u saveznoj državi Pennsylvania, u kojem je ubijeno 11, povrijeđeno najmanje šest osoba.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Muškarac upao u šaht, beživotno tijelo izvukli vatrogasci

“Specijalna nagrada” ove godine dodijeljena je uposlenicima lista “Capital Gazette” iz grada Annapolis, u saveznoj državi Marryland, čijih je pet kolega ubijeno prošle godine u oružanom napadu na redakciju tog lista.

“Pulitzerova nagrada” za istraživačko novinarstvo dodijeljena je listu “Los Angeles Times” za priču o ginekologu Georgeu Tindalu, sa Univerziteta Juzna Kalifornija (USC), protiv kojeg je više od 50 studentica univerziteta pokrenulo tužbu za seksualno zlostavljanje.

Nagrada za internationalno izvještavanje pripala je agenciji Associated Press za izvještavanje o zločinima protiv čovječnosti u ratom zahvaćenom Jemenu, “Pulitzerova nagrada” za dokumentarno izvještavanje pripala je “New York Timesu” za istraživanje o metodama američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi izbjegao platiti porez na nasljedstvo, a Nagrada za nacionano izvještavanje dodijeljena je “Wall Street Journalu” za tekst koji govori o tome da je krajem predizborne kampanje za izbore 2016. godine u SAD-u, dvjema ženama plaćeno da ne govore o navodnoj aferi sa Trumpom.

PROČITAJTE JOŠ:  Novinar RTRS-a Branimir Đuričić pronađen u besvjesnom stanju na radnom mjestu

“Pulitzerova nagrada” je američka nagrada za pisanu riječ, koju dodjeljuje Fakultet novinarstva Columbia svakog aprila. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva nagrada dodijeljena je 4. juna 1917.

Foto: Ilustracija/prinscreen/nytco.com

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...