Pacijenti s bolestima pluća i dišnih puteva najrizičnija skupina za koronavirus

- Advertisement -

Britanski znanstvenici u svojoj studiji potvrdili su ranije navode da su osobe koje pate od otežanog disanja, zviždanja pri disanju ili plućnih problema, najviše podložne obolijevanju od opasnog korona virusa COVID-19.

Oni su dokazali da je otežano disanje ili dispneja jedini simptom COVID-19 koji je u značajnoj korelaciji s teškim oblikom COVID-19 i zaraženim pacijentima kojima je potrebna intenzivna njega, stoji u istraživanju.

Znanstvena recenzija članka još nije provedena, ali je članak objavljen online stranici MedRxiv, platformi za neobjavljene rukopise u području medicinski znanosti, čiji je suosnivač Sveučilište Yale.

-Kronična opstrukcijska bolest pluća (KOPB), plućna bolest koja izaziva dugoročne probleme s disanjem, pojedinačno je najveći rizični faktor za razvoj teškog oblika bolesti, uzrokovane koronavirusom, kod hospitaliziranih pacijenata, proizlazi iz istraživanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

-Rezultati koje smo otkrili mogli bi pomoći sustavu javnog zdravstva i liječnicima pri određivanju koje osobe imaju najveći rizik od razvoja najtežeg oblika bolesti COVID-19. U najtežim slučajevima COVID-19 izaziva kratak dah i zatajenje pluća, a u blažem, najčešćem obliku, simptomi su povišena tjelesna temperatura i kašalj, kazao je Vageesh Jain s Instituta za globalno zdravlje pri lUniversity College London, suvoditelj istraživanja.

Istraživanjem je provedena meta-analiza rezultata sedam manjih istraživanja u Kini te je obuhvaćeno 1.813 pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa.

Ta analiza pokazala je da su pacijenti s kratkim dahom imali čak 3,7 puta veću šansu za razvijanje teže kliničke slike bolesti, kao i da je vjerojatnoća da će tim pocijentima biti potrebna intenzivna njega 6,6 puta veća od pacijenta koji nisu imali navedene simptome.

PROČITAJTE JOŠ:  Horor kod Splita: Pomahnitali napadač upucao jednog pa sjekirom napao drugog muškarca

Čak 17,8 puta vjerojatnije je da će pacijentima s KOPB-om biti potrebna intenzivna njega, nego osobama koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju KOPB, dok je oko 6,4 puta veća šansa da će pacijenti s KOPB-om imati teški Covida-19.

Vageesh Jain kazao je da dok dispneja nije tako čest simptom pacijenata koji imaju COVID-19, značajna korelacija između dispneje i teške bolesti, kao i potrebe za intenzivnom njegom mogu pomoći liječnicima da razlučuju između teških i ne-teških slučajeva COVIDA-19, piše u priopćenju o rezultatima istraživanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...