Parada ponosa među četiri zida

- Advertisement -
Organizatori sad već zabranjene Parade ponosa u glavnom gradu Srbije su danas saopštili da će se zbog te odluke obratiti Ustavnom sudu Srbije. Umjesto šetnje centrom Beograda, Paradu ponosa će održati među četiri zida, u beogradskom Medija centru.
Kako je na konferenciji za novinare rečeno, bez obzira na zabranu, organizatori  neće odustati. Kažu da su ih podržale mnoge javne ličnosti.
Oni su zabranu šetnje LGBT populacije nazvali „kapitulacijom države“.
Član Organizacionog odbora Goran Miletić je rekao da je Vlada Srbije jučerašnjom odlukom pokazala da potpuno ne poštuje Ustav.
“Ako Vlada ne poštuje prava jedne ovako manjinske grupe poput nas, šta će onda biti sa pitanjima korupcije, organizovanog kriminala. Nije istina da je policija preduzela sve kako bi zaštitila ‘pride’ i nije bilo političke volje da se to dovrši do kraja”, rekao je Miletić i dodao da oni nisu obaviješteni da postoje enormni rizici po bezbijednost.
On je istakao da su pripadnici populacije koju zastupa „mirni građani koji zbog diskriminacije hoće da skrenu pažnju na sebe“ i da nisu oni ti koji izazivaju sukobe.
“‘Pride’ nije cirkus koji će da ode iz ovoga grada, mi ćemo ostati ovde narednih godina, nećemo se umoriti”, poručio je Miletić.
 On je podsjetio da je Ustavni sud ranije proglasio neustavnom odluku prema kojoj, zbog bezbjednosnih rizika, nije dozvoljeno održavanje Parade ponosa 2009. godine i istakao da će se insistirati na realizaciji takve odluke.
“Nama zabrana nije problem to se desilo 2009. i 2011. Država je poslala poruku da to može da izgleda svake godine. Mi ćemo ih insistiranjem umoriti i naredne godine ćemo imati ‘pride’ u pravom obliku”, rekao je jedan od organizatora Boban Stojanović. On je dodao da, zato što nije zauzet stav prema prijetnjama nasilju, daje im za pravo da budu uporniji.
Maja Mićić je u ime LGBT populacije najavila da će i ove godine imati obraćanje Ustavnom sudu i da će se pozvati na odluku tog suda da je odluka o zabrani ‘pridea’ 2009. bila neustavna.
Organizatori Parade ponosa su se, zbog solidarisanja i zbog podrške, zahvalili svim građanima koji su juče posjetili izložbu “Ecce Homo” švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju.
Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje nikakve nerede u subotu, 6. Oktobra, zbog zabrane Parade ponosa i ostalih najavljenih događaja.
Dačić je juče saopštio da je za obezbjeđenje održavanja izložbe “Ecce homo”, na kojoj je Isus Hrist prikazan kao homoseksualac, bilo angažovano 2.000 policajaca.
Anadolija
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...