Pas i pas: Priča o dva iskrena prijatelja, najbolja (u slikama)

- Advertisement -


Čovjek je društveno biće, ali samo prema definicijama iz knjiga. Osvrnemo li se samo malo u prošlost, ne treba previše, bez pretjerivanja se može zaključiti kako je čovjek najveće zlo koje je zadesilo Zemlju. Ako imate vremena, odlutajte vi i dalje pa ćete i sami vidjeti da smo u pravu. Evoluirao je taman toliko da zna napraviti oružje kojim može uništiti drugog čovjeka. Vlast, novac, moć, svejedno je iz kojeg razloga. Iz hira ponajviše. A pas? Pas je nastao od vuka. Vuk je zvijer. Tako kaže čovjek. I oko toga se svi slažu. Bar većina. Iako postoje i neke teorije kako je postojao i prije vuka. Ali, čovjek ipak oko toga nije siguran.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Kako god, za čovjeka još ništa nije utvrđeno. Ima bar milijarda, možda čak više verzija o njegovom nastanku. Čovjek, opet, nije uspio definirati koja je tačna. Oko toga vodi bitke, nekad i ratove. Čiji čovjek vrijedi više. Onaj koji ima više novca. Uglavnom. I taj je sistem nametnuo čovjek. Naravno, jer, taj mu odgovara i ne zna napraviti bolji. Niti mu treba. Sjajno se u njemu snalazi. Opet dakle – čovjek.

Malo smo filozofirali. Ali, samo zbog priče koja slijedi. U slikama. Na ovim fotografijama su dva najbolja prijatelja. Pas i pas. Čovjek nije među njima. Bar ga mi nikako ne možemo smjestiti. Jer, jednom će vas zajebati, sigurno. Lily je još kao štene imala problem sa očima. Trepavice su joj urasle u oči i nakon toga je oslijepila. U to vrijeme, živjela je sa sedmogodišnjom dogom, Madison koja se od tada brine za nju. Vodi je, pokazuje joj put, ukazuje na opasnosti… Nerazdvojne su. Vlasnici ih nisu mogli više izdržavati te ih je preuzeo jedan centar za udomljavanje životinja u Velikoj Britaniji i traži im dom. Niko ih još uvijek neće. Ni čovjek.

PROČITAJTE JOŠ:  Talačka kriza u zatvoru: Zatvorenik oteo dvojicu robijaša

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...